Az örökbefogadott gyerekeket és családjaikat ünnepelték Háromszéken

Tizenkettedik alkalommal gyűltek össze a háromszéki és szomszédos megyék örökbefogadó családjai a Sepsiszentgyörgy melletti Benedek-mezőn, hogy családias hangulatú találkozón erősítsék közösségüket, a szülők megbeszéljék tapasztalataikat, a gyerekek pedig játszva megtapasztalhassák, hogy nincsenek magukra hagyva ebben a helyzetben.

Az Örökbefogadott Gyerekek Napját hagyományosan a Pro Adopt Egyesület és a Kovászna megyei Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság szervezi azzal a céllal, hogy egyrészt közösséggé kovácsolja az örökbefogadó szülőket és gyerekeiket, másrészt azért, hogy népszerűsítsék az örökbefogadást. Az örökbefogadás gondolatával barátkozó családoknak a találkozón lehetőségük van megismerkedni, tanácskozni és bátorítást kapni sorstársaiktól. 

A háromszéki Pro Adopt Egyesület elnöke, Kovács István unitárius lelkész – aki maga is két örökbe fogadott fiú édesapja – elmondta: nem titkolt szándékuk, hogy üzenjenek azoknak, akik számára gondot jelent a gyerekvállalás. Van megoldás, az örökbefogadásban nincsen semmi rendkívüli, a „szeretet felülírja a biológiai korlátokat”, vélte. Másrészt a találkozón az örökbefogadott gyerekek egymás társaságában megtapasztalhatják, hogy nem „csodabogarak”, mondta Kovács István.

A gyerekek számára nem a gyerekotthon a megoldás, hanem egy elfogadó és szerető család, mutatott rá a sepsiszentgyörgyi unitárius lelkész, aki szerint javult az örökbefogadás társadalmi elfogadottsága. Emlékeztetett, az elmúlt időszakban megváltozott törvénykezésnek is köszönhetően javult az örökbefogadó családok helyzete és támogatottsága. Hozzátette: a civil szervezetek és örökbefogadó szülők az elmúlt időszakban folyamatosan lobbiztak és jelezték a vonatkozó törvény hiányosságait, amit sikerült orvosolni. Például az örökbefogadó szülőknek korábban nem járt a gyermeknevelési szabadság, de ma már megkapták ezt a jogot.

Gördülékenyebben működik az örökbefogadás is, tette hozzá Vass Mária. A társszervező Kovászna Megyei Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság vezetője szerint Háromszéken idén már tíz családnak bocsátottak ki örökbefogadási bizonylatot, ami sokkal több, mint az elmúlt években. Másrészt a családok is nyitottabbá váltak, hiszen míg korábban jellemzően csecsemőt szerettek volna örökbe fogadni, ma már egyre többen fogadnak örökbe 3-4 éves gyerekeket is.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?