Temetőfoglalás: négy férfi ellen gyűjtött bizonyítékokat a rendőrség

Összesen négy, 48 és 54 év közötti életkorú férfit hallgattak ki csütörtök reggel a Hargita megyei rendőrség csíkszeredai székházában az úzvölgyi katonatemető román parcellájának állítólagos meggyalázása és egy független európai parlamenti képviselőjelölt megverése ügyében.

Erről a Bákó megyei rendőrség szóvivője, Cătălina Crețu tájékoztatta délután a Maszolt. Közlése szerint a négy férfi ellen – egyikük László Antal, Csíkszentmárton alpolgármestere – két feljelentés alapján indítottak vizsgálatot. Úzvölgye település térségében elkövetett ütlegelés és más erőszakos cselekmények, illetve rongálás és lopás miatt nyomoznak.

A szóvivő felidézte, hogy a reggeli órákban a moinești-i bírósági ügyészség irányításával a Hargita és a Bákó megyei rendőrök csütörtökön az érintett személyeknél házkutatást tartottak: négy Hargita megyei és egy Bákó megyei helyszínen. Az egyik helyszín egyébként a csíkszentmártoni polgármesteri hivatal volt. A házkutatások során bizonyítékokat is lefoglaltak – közölte Cătălina Crețu.

Az érintettek egy része az Úzvölgyi Civil Akciócsoport tagjai, akik egy héttel ezelőtt fekete műanyag zsákokkal takarták le az úzvölgyi katonatemető román parcellájának illegálisan elhelyezett keresztjeit és a román emlékművet. Bár részt vett az akcióban, a 2017-es tusványosi incidens főszereplője, Ladó Andrea nincs közöttük.

A kihallgatott személyek között volt viszont László Antal csíkszentmártoni alpolgármester, akit a Goerge Simion független európai parlamenti képviselő jelenthetett fel amiatt, hogy amikor Ladó Andreáék akcióját a helyszínen számon akarta kérni, az úzvölgyi temetőnél őrt álló személyek – állítása szerint – bántalmazták.

László Antalt két órán keresztül hallgatták ki a rendőrségen, utána távozhatott. A rendőrök hajnali hat órakor törtek rá a csíkszentmártoni alpolgármesterre és családjára, és ezután a csíkszentmártoni polgármesteri hivatalban is házkutatást tartottak. Mint ismert, a csütörtöki hatósági lépések miatt az RMDSZ felmondta parlamenti együttműködési megállapodását a kormánypártokkal.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?