Sürgősségi rendelettel engedélyezték a román pápamobil egyedi rendszámát

Egyedi rendszámú pápamobilokkal közlekedhet jövő hét végére tervezett látogatásán Ferenc pápa: ennek érdekében sürgősségi rendelettel módosította a kormány csütörtökön a közlekedési törvényt.

A jogszabály felhatalmazza a hazai és Romániába látogató külföldi magas rangú tisztségviselők védelmét, illetve a kiemelt jelentőségű intézmények őrzését ellátó kormányőrséget (SPP), hogy gépjárműparkjába felvegye a pápa szállítására használt, egyedi rendszámmal ellátott gépkocsikat, és azokkal ideiglenes jelleggel május 31. és június 2. között a román közutakon közlekedjen.

A pápamobilokat a román fél biztosítja, de a Vatikán azt kérte, hogy a pápát szállító gépjármű Romániában is mindig ugyanazzal az egyedi rendszámmal közlekedjen, amelyet Őszentsége valamennyi látogatásán használnak szerte a világban.

A sürgősségi kormányrendelet indoklása szerint a román törvények nem tennék lehetővé ilyen speciális rendszámú járművek közlekedését a közutakon, és ha nem teremtenék meg késedelem nélkül ennek jogszabályi feltételeit, Románia lejáratná magát a pápalátogatás által megkövetelt protokoll megsértésével.

A magyar katolikus lexikon szerint a vatikáni járműparkban található pápamobilokat a pápa által felkeresett vendéglátó országok ajándékozták a Szentszéknek. Rendszámukon a SCV (Stato Citta del Vaticano) jelzés olvasható, fehér alapon piros betűkkel. Ez a színjelzés és az SCV 1 rendszám 1987 óta kizárólag a pápát illeti meg.

Daciába ül a Szentatya

A Renault-csoporthoz tartozó Dacia üzem csütörtökön megerősítette, hogy Ferenc pápát egy Duster típusú személygépkocsival fogják szállítani bizonyos útvonalakon. A járművet sajtóértesülések szerint úgy alakították át, hogy a pápa felállhasson benne, és úgy üdvözölje a fogadására összegyűlt embereket.

Ferenc pápa május 31. és június 2. között látogat Romániába. Előbb Bukarestben tölt egy napot, majd június 1-jén a csíksomlyói hegynyeregben mutat be szentmisét, ezt követően a moldvai Jászvásáron találkozik fiatalokkal és családokkal. Június 2-án a pápa az erdélyi Balázsfalván avat boldoggá egy szentmise keretében hét román vértanú görög-katolikus püspököt.

Kapcsolódók

Kimaradt?