FRISSÍTVE – Bukarestben tanácskoztak a tengerek műanyag-szenyezettségének kordában tartásáról

FRISSÍTVE: Közös erőfeszítésre van szükség a tengereknek és óceánoknak a folyók által hozott műanyaggal és mikroműanyaggal való szennyezésének megállítására, és nagyon fontos, hogy a gyártók, az újrahasznosító üzemek, kereskedők, fogyasztók és döntéshozók együttműködjenek ebben az ügyben – jelentette ki Ioan Deneş víz- és erdőgazdálkodási miniszter a parlament épületében, ahol hétfőn kezdődött és kedden is tartott az európai uniós tagállamok környezetvédelmi minisztereinek informális ülése.

Az esemény második napján, Ioan Deneş víz- és erdőgazdálkodási miniszter, valamint Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter vezette az ülés munkálatait, amelyek fő témája a tengerek műanyag- és mikroműanyag-szennyezettségének ellenőrzés alatt tartása lesz.

„Rendkívül aktuális és aggasztó a téma nemcsak az európai állampolgárok, hanem a világ teljes népessége számára. Ma nagyon fontos tárgyalásokra kerül sor erről a részt vevő miniszterekkel” – mondta a tanácskozás elején Ioan Deneş.

Az uniós tagállamok környezetvédelmi minisztereinek informális ülésére a román EU-elnökség égisze alatt kerül sor. Az eseményen jelen volt Miguel Arias Cańete éghajlat- és az energiapolitikáért felelős európai biztos, Karmenu Vella környezetvédelmi biztos, az Európai Unió Tanácsa főtitkárságának képviselői, valamint az Európai Környezetvédelmi Ügynökség vezérigazgatója is.

„Azért választottuk a tengerek műanyag- és mikroműanyag-szennyezettségének ellenőrzés alatt tartását témául, mivel ezek a hulladékok jelentik századunk nagy kihívását, és a szárazföldről kerülnek be a vizekbe. A megbeszélésen egyetértettünk, hogy közös erőfeszítésekre van szükség európai szinten a tengerek és óceánok szennyezésének megállítására” – fejtette ki a Deneș.

Hangsúlyozta: az ezen a területen zajló kutatások nyomán olyan innovatív intézkedéseket lehet majd hozni, amelyek hosszú távon hozzájárulnak a vizek állapotának általános javulásához, de a szennyezettség ellenőrzés alatt tartásának másik nagyon fontos eleme a közvélemény, az emberek megfelelő tájékoztatása, hogy tudatosítani tudják a veszélyt.

A miniszter szerint a hulladékmenedzsmentért felelős és a vizek karbantartásával foglalkozó hatóságoknak együtt kell dolgozniuk annak érdekében, hogy új megoldásokat találjanak, és az intézkedések nyomán a lehető legrövidebb időn belül javuljon a vizek állapota.

Kapcsolódók

Kimaradt?