Zöldövezet szépségversenyt hirdetett a sepsiszentgyörgyi önkormányzat

A legszebb lakónegyedi zöldövezeteket díjazza a sepsiszentgyörgyi önkormányzat. A városháza „zöldövezet szépségverseny” hirdetett, amely révén arra biztatják a sepsiszentgyörgyieket, hogy rendezzék és szépítsék a lakóhelyük környezetét és az arról készített fotóval nevezzenek be a versenybe.

Barta Mónika, a Városimázs Iroda vezetője közölte: a „zöldövezet szépségversenyre” lakótulajdonosi társulások és magánszemélyek jelentkezését várják, akiknek június 7-ig kellene a lépcsőházuk mellett található zöldövezetet szépíteniük és az erről készült fotót leadniuk az irodában.

A legszebb sepsiszentgyörgyi zöldövezetet kialakítók ingyen növényeket és köztéri bútorokat kapnak a városházától, hogy tovább szépíthessék környezetüket, ugyanakkor ingyen belépőket is kapnak az önkormányzathoz tartozó sport-, szabadidős-, és kulturális intézményekbe.

„Arra kérjük a lakókat, a vállalkozókat, tegyék minél virágosabbá a környezetüket, nemcsak a címért, hanem azért is mert ezzel elsősorban magunknak teszünk jót” – fogalmazott Barta Mónika. Idén az erdélyi települések is csatlakozhatnak az 1994-ben indított Virágos Magyarország mozgalomhoz. Ebbe Sepsiszentgyörgy is benevezett, és várják, hogy milyen feladatokat, feltételeket kell teljesíteniük.

Antal Árpád polgármester szerint hivatalosan tévesen számolják egy település zöldövezetét. Magyarázata szerint ebbe a felmérésbe csak a közterületen levő zöldövezetek számítanak, az emberek udvarát nem veszik figyelembe, holott egy magánkertben lévő fa által kibocsátott oxigén is bekerül a város levegőjébe. Hozzátette: ha egy városban több a tömbház, akkor több a körülette levő zöldövezet is, viszont ha a településen több magánház van, akkor kevesebb a közterület. Másrészt a polgármester szerint a külterületeket is figyelembe kellene venni, hiszen például Sepsiszentgyörgy körül sok az erdő, ami javítja a levegő minőségét.

Sepsiszentgyörgyön tavaly készült el a zöldövezetek nyilvántartása, ami szerint a város 279,6 hektáros közterületéből 80,1 hektár zöldövezet, ezen összesen 20 006 darab fa található közterületen.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?