Saját dalokkal készülnek Ferenc pápa látogatására a romániai katolikusok


-A A+

Május 11-én mutatták be hivatalosan Ferenc pápa romániai látogatásának hivatalos himnuszát, amelyet a Bukaresti Római Katolikus Főegyházmegye készített el és adott közre – tájékoztat a Magyar Kurír. A himnusz refrénje az apostoli út jelmondatát idézi: Járjunk együtt! Ugyanakkor a Gyulafehérvári Főegyházmegye fiataljai is saját dallal készülnek Ferenc pápa csíksomlyói látogatására. 

A himnuszt a főegyházmegye pápaváró családos rendezvényén mutatták be május 11-én, szombaton: az Öröm Fesztiválján több mint ezer résztvevő jelenlétében csendült fel először. A bukaresti Szent Ágnes-templom előtt megrendezett ünnepi alkalmona jelenlévők – szülők és gyerekek – énekelve, táncolva kapcsolódtak be, és együtt énekelték a fülbemászó dallamot.

A bukaresti főegyházmegye YouTube-csatornáján közreadott pápaváró himnusz szövegét és zenéjét a főegyházmegye papja, Ieronim Ambăruși szerezte (aki önmaga is feltűnik a videoklip elején). A zene és a szöveg együtt kifejezi a romániai hívek örömét, hogy május 31. és június 2. között országukban köszönthetik Ferenc pápát.

A videoklipben Bukarest különböző plébániáiról tizenhét szólista és több mint ötven énekes szerepel. A klipet a főegyházmegye különböző plébánián vettek fel, több mint kétszáz, minden korosztályt képviselő résztvevő közreműködésével. Az énekesek egyike sem hivatásos énekes, mellettük családok, gyerekek és a plébániákon szolgáló papok is feltűnnek a videoklipben.

A bukaresti főegyházmegye által készített himnusz refrénjében – mely az apostoli látogatás mottóját veszi alapul – kifejezi: Járjunk együtt, ő várja, hogy eljöjjünk, hogy az atyai házban egyesüljünk, nagyok és kicsik, szegények és gazdagok, mindannyian meg vagyunk híva, ugyanarra a szeretetre hív az utunk és hivatásunk.

Az erdélyi fiatalok is dallal várják a pápát

Május első szombatján a Resurrexiten – az ifjúsági zenecsoportok találkozóján – mutatták be azt a dalt, amellyel a Gyulafehérvári Főegyházmegye fiataljai készülnek Ferenc pápa látogatására. Az egyházfő erdélyi látogatásának kapcsán megszületett Akarsz-e velem járni? című, magyar-olasz dalt Kelemen Gábor szerezte. 

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X