BBQ Fesztivál Háromszéken: amerikai ételkülönlegességek az oltszemi kastélyban

A család minden tagjának, kicsiknek-nagyoknak kínál tartalmas időtöltést a háromszéki, oltszemi Mikó Kastélyban pénteken kezdődő és vasárnapig tartó BBQ fesztivál. Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke szerint az Európa-szerte egyre nagyobb teret hódító autentikus amerikai gasztrokultúrát népszerűsítő fesztivál jó alkalom arra, hogy Kovászna megyére irányítsák a barbecue rajongók figyelmét, ugyanakkor szeretnének minél több turistát a térségbe csábítani és természetesen a helyieknek kikapcsolódási lehetőséget biztosítani.

A tavaly első ízben, Sepsiszentgyörgy főterén megszervezett eseményt idén fesztiválosabbra hangolták, és az oltszemi Mikó kastély udvarára költöztették, ahol gasztronómiai különlegességeket, gyerekfoglalkozásokat, élő főzőműsorokat, lovashintózást, állatsimogatót és koncerteket kínál. A Transylvanian Barbecue Fesztivál keretében 8 ország 17 csapata méretkezik meg az amerikai Kansas City Barbeque Society (KCBS) versenyszabályai szerint. Az esemény egyébként Romániában elsőként bekerült a KCBS hivatalos versenynaptárába is.   

Petra Rebenstorf, a Kansas City Barbecue Society képviselője többedmagával zsűrizi a BBQ versenyben résztvevő csapatok munkáját, akik csirke, sertésoldalas, sertéslapocka, marhaszegy és a mystery box (meglepetés) versenykategóriákban méretkeznek meg.

Matt Barber, az amerikai Hot Wachula’s csapat képviselője elmondta, a világ több országában jeleskedett barbecue-versenyeken, de még soha nem versenyzett kastélyudvaron. A Floridából érkező Matt Barber szerint a barbecue családokat, közösségeket mozgat meg és kovácsol össze. A fesztiválon Radu Zărnescu séf élő főzőműsorát is láthatják, és természetesen meg is kóstolhatják az ételkülönlegességeket, akárcsak a versenyző csapatok által készített finomságokat a vasárnapi zsűrizést követően.

Koncertek is lesznek

A kicsiket egész napos gyerekfoglalkozás és koncert várja, a Mesehetes, Karaván, valamint az Új Bojtorján együttesek lépnek fel. A Kovászna megyei Művelődési Központ „Miénk a kastély” címmel tematikus foglalkozásokat szervez a gyerekeknek, amely során hétpróbás feladatsort kell elvégezzenek és ezáltal betekintést nyerhetnek a kastély mindennapjaiba.

A BBQ Fesztiválon pénteken színpadra lép a 4S Street és a Pince Band zenekar, szombaton a Taxi és a Republic együttesek szórakoztatják a résztvevőket míg vasárnap az új Bojtorján és a Zanzibár együtteseké a BBQ Fesztivál színpadja. Emellett az AgroSic egyesület állatsimogatót és helyi termékek vásárát is szervez. A belépő naponta 10 lej felnőtteknek, a 16 év alatti fiataloknak ingyenes a belépés.

Az autóval érkezők számára egy 500 járművet befogadni képes parkoló áll rendelkezésre. Sepsiszentgyörgyről a Lábas Ház elől és a söröző melletti megállóból autóbuszok is indulnak szombaton és vasárnap 11 és 20 óra között, másfél óránként. A buszjegy ára 4 lej és az autóbuszsofőrtől lehet megvásárolni. Az eseményről a www.bbqfestival.ro oldalon lehet tájékozódni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?