Munkaügyi miniszter: szeptembertől biztosan nő a nyugdíjpont értéke

Függetlenül attól, hogy érvénybe lép-e az új nyugdíjtörvény, szeptember elsejétől 1100 lejről 1265 lejre emelik a nyugdíjpont értékét – jelentette be szerdán Marius Budăi munkaügyi miniszter.

A múlt év végén a parlamentben elfogadott nyugdíjtörvény ellen a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) 83 törvényhozója emelt óvást az alkotmánybíróságnál, többek között azt kifogásolva, hogy a törvény a társadalombiztosítási járulék befizetésétől teszi függővé a nyugdíjhoz való jogot, holott a járulékot a munkáltató tartja vissza és fizeti be.

„Egy 180 cikkelyből álló törvényből az alkotmánybíróság három cikkely esetében kért plusz magyarázatot, anélkül, hogy ezeket alkotmányellenesnek nyilvánította volna. Tiszteletben tartjuk az alkotmánybíróság döntését, a legrövidebb időn belül tisztázzuk a felmerült problémákat, és újraküldjük kihirdetésre az államfőnek a jogszabályt. Függetlenül attól, hogy addig érvénybe lép-e az új nyugdíjtörvény vagy sem, szeptember elsejétől 1100 lejről 1265 lejre emeljük a nyugdíjpont értékét, ahogyan azt a 114-es sürgősségi kormányrendeletben írja, amit sok kolléga hatályon kívül akar helyezni” – nyilatkozta Budăi.

Márciusban az alkotmánybíróság a nyugdíjtörvény két cikkelyét nyilvánította alkotmányellenesnek.

Az emeléssel a jelenlegi 640 lejes minimális nyugdíj szeptembertől 704 lej lesz.

Kapcsolódók

Kimaradt?