Örülni fognak az autósok a kedden elfogadott KRESZ-módosításnak


-A A+Ismét megszavazta kedden döntő házként a képviselőház azt a KRESZ-módosítást, amely megtiltja a rendőröknek, hogy lesből vadásszanak a gyorshajtókra.

Az alsóház már tavaly novemberben megszavazta a tervezetet, de az alkotmánybíróságra került, a taláros testület pedig több cikkelyét alkotmányellenesnek nyilvánította. Most a képviselők az alkotmánybíróság határozatához igazították, és újra megszavazták a KRESZ-módosítást.

A törvénytervezet többek között előírja, hogy kizárólag a rendőrség megkülönböztető jelzéseivel ellátott járművekből lehet sebességet mérni, és a hordozható (pisztoly típusú) radarokat a rendőrségi járművektől legfeljebb 10 méteres távolságra lehet elhelyezni. A jogszabálytervezet azt is leszögezi, hogy tilos olyan járművekből mérni a sebességet, amelyek nem jól látható helyen állomásoznak.

A képviselőház ugyanakkor törölte a tervezetből azt az előírást, miszerint a 20 büntetőpontnak megfelelő összegű bírságok esetén az érintett a helyszínen is kifizethette volna a pénzbüntetést a szabálysértést megállapító rendőrnek.

Florin Roman liberális párti (PNL) képviselő szerint a KRESZ-t módosító indítvány célja a megelőzés. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) nem támogatta a kezdeményezést, ez ugyanis - állítják - megnehezíti a rendőrség számára a gyorshajtók kiszűrését. "Önöknek egyetlen szavazattal sikerült szájkosarat tenni a rendőrségre, fékezni a munkáját. Ha valóban a megelőzés a céljuk, szereljenek fel fix traffipaxokat, szervezzenek tudatosító kampányokat, építsék ki az infrastruktúrát" - fogalmazott felszólalásában Ionuţ Moşteanu USR-képviselő.

Szociáldemokrata párti (PSD) kollégája, Adrian Solomon ezzel szemben ama meggyőződésének adott hangot, hogy a tervezet jó, jelenleg ugyanis a közlekedési rendőrök "embervadászokként" viselkednek. A törvénymódosítás az államfőhöz került kihirdetésre.

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X