Az egészségügyi miniszter és tüntetők jelenlétében díjaztak ápolónőket Nagyváradon

Három Bihar és egy Szilágy megyei egészségügyi asszisztens vette át szombaton délelőtt a 2005-ben elhunyt közismert nagyváradi orvosról, iskolaalapítóról, a máig használt A betegápolás technikája című könyv szerzőjéről elnevezett elismerést.

A kilencedik alkalommal átadott, Dr. Mózes Károlyról elnevezett díjat Cseke Attila Bihar megyei szenátor alapította egészségügyi miniszterként 2011-ben, azóta az Egészségügyi nővérek és Szülésznők Bihar Megyei Rendjének jelölése alapján minden évben három Bihar és egy szomszédos megyében dolgozó ápoló kapja az elismerést.

A beszédek közben az Oradea Civică elnevezésű szervezet 4-5 tagja skandált kormány- és PSD-ellenes jelszavakat a városháza előtt. A díjak átadásakor csend volt, vélhetően az időközben a helyszínre érkezett csendőröknek köszönhetően, akiktől megtudtuk: a tüntetőknek nem volt engedélyük az akcióra. Ennek ellenére több mint egy órán át időnként lelkesen kiabáltak, pár tíz méterre a Nagyváradi Helyi Rendőrség városháza tornyában lévő székhelyétől.

Az ápolók munkáját is méltatták a felszólalók

Az édesapjáról elnevezett díj átadásán idén is jelen volt az Izraelből érkezett dr. Mózes Gábor, aki ez alkalommal a novemberben 100. évét betöltő édesanyja, a nyugalmazott néprajzkutató, művészettörténész üdvözletét is tolmácsolta.A díjak átadásán jelen volt Sorina Pintea egészségügyi miniszter is, aki beszédében az ápolók munkáját méltatta, és megjegyezte azt is: sajnálja, ha a jelenléte váltotta ki a tiltakozást, de ő ebben az esetben nem egy pártpolitikai rendezvényre, hanem a szakmai elismerések átadására érkezett. A moderátor szerepét betöltő Camelia Păşcui – maga is dolgozott Mózes doktor mellett – sorra mikrofonhoz invitálta az Egészségügyért Alapítvány vezetőjét, dr. Aurel Mohant (elődjéről dr. Földes Béláról egy perc néma csenddel emlékeztek meg), Cseke Attilát, a díj alapítóját, Sorina Pintea egészségügyi minisztert, Ioan Mihaiut, Bihar megye prefektusát, Pásztor Sándor Bihar megyei tanácselnököt, az Ilie Bolojan polgármester üdvözlését is tolmácsoló dr. Gheorghe Carp kórházmenedzsert és Iuliana Busuiogot, a Egészségügyi Nővérek és Szülésznők Bihar megyei Rendjének (ők jelölik a díjazandókat) vezetőjét is. A megszólalók méltatták az ápolók munkáját, és dr. Mózes Károlyról is többen megemlékeztek. A vendégek között köszöntötték egyébként dr. Rittli László volt egészségügyi tárcavezetőt és dr. Vass Levente képviselőt is.

Díjazottak

Székely István és Lukács Zsolt zenei intermezzója után a díjak átadása következett. Elsőként Mariana Groze Mihuţ, a Bihar Megyei Klinikai Sürgősségi Kórház járóbeteg-részlege laboratóriumának főnővére (méltatását dr. Gheorghe Carp ismertette), majd Mihály Hortenzia, ugyanazon kórház I. intenzív osztályának főnővére (őt dr. Monica Filip méltatta) vette át.Harmadikként Monica Iulia Pop háziorvosi asszisztens (őt dr. Dorina Sârca laudálta), negyedikként pedig a 2003 óta nyugdíjas Farmathy Ibolya, a Krasznai Krónikus Betegségek Kórháza gyermekosztályának nyugalmazott nővére vehette át (méltatását Nagy Erika, a kórház menedzsere olvasta fel).

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?