Többnyelvű városnév-obeliszkek Kolozsvár határában

Hamarosan Kolozsvár négy közúti városbejáratnál háromnyelvű üdvözlő építmény fogadja majd a beutazókat – tájékoztatott Vákár István, a Kolozs megyei tanács alelnöke és Horváth Anna kolozsvári alpolgármester egy pénteken megtartott sajtóreggelin, ahol az önkormányzat legújabb eseményeiről és terveiről is beszámoltak Kolozsvár RMDSZ-es tisztségviselői.

A létesítmények esztétikai megvalósításáról még nincs elképzelés, ez lehet egy obeliszk vagy totem, vagy bármilyen más alakot öltő szimbolikus építmény, amely a kincses város nevét tartalmazza három nyelven: románul, magyarul és németül. Nagyon fontos, hogy ezek a létesítmények ne tábla vagy pannó formájában jelenjenek meg, mivel azok státuszát külön törvény szabályozza – világított rá Horváth Anna alpolgármester. IMG 5844

Az alpolgármester elmondta, az Altart civil szervezet letett már egy kérést dokumentációval együtt a városházánál arra, hogy a város forgalmasabb közúti bejáratainál üdvözlő szobrot vagy obeliszket helyezzenek el, ezzel is erősítve a Kolozsvár – Európai Kulturális Főváros arculatát. Első lépésben az építészkamarával kívánnak ötletbörzét tartani, majd politikai egyeztetésre is sor kerül a terv kivitelezésére – hangsúlyozta Csoma Botond városi tanácsos.

A terv tulajdonképpen következő lépése annak a tavalyi kezdeményezésnek, amelyben sikerült elfogadtatni a helyi tanáccsal a műemléképületek többnyelvű tájékoztató tábláit. Ám a szóban forgó műemléktáblákra még várni kell, jegyezte meg Horváth, ugyanis esztétikai és formai egyeztetéseken többször elakadt már a kivitelezés, de vélhetően a turistaszezon elején már legalább harminc táblát kihelyeznek a város különböző műemléképületein.kolozsvarbejarat

További tervek közt szerepel a város műemlékingatlanjainak feltérképezése, a város azt szeretné, ha elkészülne egy lista, amelyen valamennyi műemlék szerepeljen. Az önkormányzati tulajdonban lévő műemlékeken saját forrásból és támogatásokból kívánják az állagmegőrző munkálatokat elvégezni, míg a magántulajdonban lévő ingatlanokra egy olyan támogatási rendszert dolgoznának ki, ami meghozza a tulajdonosok kedvét a felújításhoz – magyarázta Horváth.

Kilenc iskolaudvar korszerűsítésére is sor kerül az idén, erre egymillió lejt különített el a tanács. A felújítások a gyepesítést, a gyermekek számára biztonságosabb és kellemesebb körülmények megteremtését tartalmazzák.IMG 5840

Az alpolgármester asszony és a tanácsosok egymás szájából kapkodták a szót, amikor a múlt heti Iskola másként programról számoltak be, ugyanis a gyerekek rendkívül élvezték az önkormányzat által szervezett programokat.

„Teljesen beleélték magukat a helyzetekbe: tanácsülést tartottak, megnézték a városban elhelyezett térfigyelő kamerán saját magukat, amint a városháza felé tartottak, elmentek a cipőgyárba és a repülőtérre" – mesélték lelkesen a tisztségviselők a sajtónak. Az ötlet sikere arra buzdítja a tisztségviselőket, hogy máskor is tartsanak a tanulók számára hasonló extrakurrikuláris „árnyék-eseményeket" és „árnyék-diáktanácsokat", hisz nagyon fogékony talajra leltek ehhez a tanulókban, ami mindenképp a közösség javára váltható.kolozsvarbejarat2

Geréd Imre városi tanácsos a fiatalokat érintő legfrissebb intézkedések között felsorolta az idei, igen nagyarányú támogatás mértékét, ami a magyar ifjúsági szervezeteknek jut, valamint sikerként könyvelte el az egyetemistáknak nyújtott utaztatási támogatást, ami lehetővé teszi számukra a majdnem teljesen ingyenes utazást a városi közszállításban. Az iskolások ingyenes utaztatására valószínűleg jövőtől lehet számítani.

Valamennyi kolozsvárit arra kér Oláh Emese városi tanácsos, mielőbb küldje be a városházára észrevételeit és javaslatait a városrendezésre vonatkozóan, ugyanis az év második felében kerül elfogadásra az általános városrendezési terv (PUG). Márpedig, mint elmondta, nagyon fontos hogy ezt az alkalmat kihasználják és a város és lakosai javát szolgáló elképzelések és az élhetőséget javító tervek kerüljenek bele.

Kimaradt?