Sztrájkolnak az aradi vagongyár munkásai

Csütörtökön spontán sztrájkba léptek és pénteken is folytatták a munkabeszüntetést az aradi Astra Rail Industries villamos- és vagongyár alkalmazottai. A munkások az elmaradt béremelést követelik.

Az aradon.ro értesülései szerint a konfliktus abból robbant ki, hogy a a vállalat vezetősége nem volt hajlandó kifizetni az indiai és bangladesi vendégmunkások repülőjegyeit a hazalátogatáshoz. Utóbb szolidaritásból csatlakoztak hozzájuk a hazai alkalmazottak, akik utólag szembesültek azzal, hogy nem kapják meg a május elsejei hatállyal kialkudott 30-40 százalékos bruttó béremelést.

Az elégedetlenkedő munkások, több százan, a vasútállomással szemben lévő irodaépületnél, az úgynevezett „fehér háznál” tiltakoztak, és pénteki értesülések szerint nem sikerült a szakszervezetnek megegyeznie a vezetőséggel.

Az Astra korábbi tulajdonosa, Vasile Blidar néhány éve eladta a részvények többségét az amerikai The Greenbrier Companiesnek, amely 75 százalékos tulajdonosa lett a vállalatnak. Az eddigi vezérigazgató, a német Bernd Böse márciusban lemondott, a helyére kinevezett új vezető pedig nem volt hajlandó megadni a korábban beígért fizetésemelést - állítják vállalati források.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?