Tervezet: több mint félmillióan mentesülnének az egészségbiztosítási járulékfizetés alól

Mintegy 600 ezer olyan adófizető mentesül az egészségbiztosítási hozzájárulás (CASS) befizetésének kötelezettsége alól, akinek 2015. július elseje és 2017. december 31. között az országos minimálbérnél kisebb jövedelme volt – áll a pénzügyminisztérium által kidolgozott sürgősségi kormányrendelet tervezetében. A pénzügyi amnesztia hatálya alá eső összegek 1,035 milliárd lejt tesznek ki.

A dokumentum szerint az intézkedés nem okoz hiányt a büdzsében, mert a 2019-es bevételekbe nem számították be a CASS-ből így befolyó összegeket, amelyek az amnesztia alkalmazása nélkül 1,972 milliárd lejt összesítettek volna.

Azok a magánszemélyek esnek a rendelet hatálya alá, akik esetében az adókivetés alapját a minimálbér tizenkétszeresét kitevő évi jövedelem képezte, de 2015. július elseje és 2017. december 31. között nem valósították meg ezt a jövedelmet.

Ugyanebben a kedvezményben részesülnek azok a magánszemélyek is, akiknek a jelzett időszakban egyáltalán nem volt jövedelmük, de akiknek járulékfizetési alapját szintén az országos minimálbér képezte.

Azok a magánszemélyek, akik az egészségügyi járulék befizetése mellett döntöttek, nem mentesülnek a befizetés kötelezettsége alól.

2018. január elsejétől áttértek arról a rendszerről, amelyben az egészségügyi járulékot az adóhatóság határozta meg és vetette ki, az önadózási rendszerre, amelyben a CASS-t az adófizető számítja ki és vezeti be az egységes nyilatkozatba, a járulék befizetése pedig csak azok számára kötelező, akik éves szinten a bruttó minimálbér tizenkétszeresénél nagyobb jövedelmet valósítanak meg.

Azok a személyek, akik ennél kevesebb jövedelemmel rendelkeznek vagy egyáltalán nincs jövedelmük, dönthetnek úgy, hogy mégis befizetik az egészségbiztosítási járulékot, hogy biztosítottá váljanak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?