Hivatalos: törvényt sértettek az Úz-völgyében temetőt foglaló Bákó megyeiek

FRISSÍTVE: Hat pontban sértette az építkezési törvényt a Bákó megyei Dormánfalva önkormányzata, amikor román katonasírok parcelláját hozta Úzvölgye település magyar katonai temetőjében.

Ezt az építkezési felügyelőség közölte csütörtökön a bákói prefektúrával – tudtuk meg Korodi Attila RMDSZ-es képviselőtől. „Beigazolódott, amit eddig is mondtunk: a dormánfalviak törvénytelenül építkeztek” – nyilatkozta a politikus.

Mint ismert, az RMDSZ vezetői egy héttel ezelőtt felszólították a román szakhatóságokat az építkezések leállítására. Levelükben rámutattak: a magyar katonatemetőben nyugvó katonák sírjaira emelt betonkeresztek és emlékmű törvényellenesen épültek.

Az építkezési felügyelőség ennek nyomán vizsgálódott az ügyben, és megállapította a törvénysértéséket. Korodi Attila elmondta: következő lépésként a Bákó megyei prefektusnak a törvényesség helyreállítására kell felszólítania a dormánfalvi önkormányzatot.

Megjelölték a magyar sírhelyeket

Az RMDSZ politikusa csütörtökön éppen Úzvölgyében járt, és hazafelé tartott, amikor telefonon elértük. Mint megtudtuk, Gergely András csíkszentmártoni polgármesterrel és Tánczos Barna szenátor együtt megjelölték a temetőben a meggyalázott magyar katonák sírhelyeit.

Korodi elmondta, a Bécsi Hadtörténeti Levéltárból származó temetői kataszter alapján bizonyított, hogy a román kereszteket a magyar katonák sírjainak meggyalázásával állították fel. Ezt támasztja alá a románok által ’26-27-ben készített térkép is.

Mivel a román katonák sírjai máshol vannak, a frissen kialakított hantokon szimbolikusan megjelölték a magyar katonák sírhelyeit. Ugyanakkor arra kérték a dormánfalvi önkormányzatot, hogy a kereszteket helyezzék át olyan helyre, ahol valóban román katonák vannak eltemetve, vagy alakítsanak ki egy teljesen más parcellát erre a célra.

További akciók következnek

Korodiék az úzvölgyi helyzet rendezése ügyében tevékenykedő, kedden megalakított bizottság kezdeményezésére jártak el. E testület többek között, hogy "megtöltse élettel" az Úz-völgyét. A közbirtokosságok temetőgondozást szerveznek, az ifjúsági szervezetek is naponta tartanak programot, őrséget állnak a huszárcsapatok, zarándoklatot szerveznek Csíkszentmártonból.

Emellett kihelyezett ülést fog tartani Hargita Megye Tanácsa és a csíkszentmártoni helyi tanács, koszorút helyeznek el a dormánfalvi önkormányzat építkezései által bitorolt sírhantokra, illetve május 12-re, vasárnapra 15 órai kezdettel egy nagyszabású rendezvényt terveznek, amikor ökumenikus tábori istentiszteletet tartanak.

FRISSÍTÉS: Korodi Attila az MTI-nek elmondta: az építkezési felügyelőség megállapította, hogy a dormánfalvi polgármesteri hivatal olyan dokumentáció alapján állította ki a katonatemető román parcellájának a létrehozásához az építési engedélyt, amely nem bizonyította egyértelműen a terület fölötti tulajdonjogát. A hatóság felszólította Bákó megye prefektusát, hogy mérlegelje az építési engedély megtámadását a közigazgatási bíróságon. A közigazgatási per automatikusan felfüggesztené az építési engedély hatályát, és a jogerős ítéletig érvénytelenítené az okmányt. 

A hatóság felsorolta azokat a dokumentumokat, amelyekkel a dormánfalvi önkormányzat saját vagyonába vette a temetőt, de azt is megállapította, hogy egy 2010-es kormányhatározat a területet Csíkszentmárton közterületeként határozza meg. A hatóság azt is törvényellenesnek találta, hogy a dormánfalvi önkormányzat nem kérte a kulturális tárca jóváhagyását az emlékmű művészi koncepciójára vonatkozóan. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?