Nem a megszokott módon alakult a csíkszeredai Rotary Club

A csíkszeredai Rotary Club érdekessége, hogy nem a megszokott módon alakult – hangzott el a klub célkitűzéseit, tevékenységét ismertető sajtóreggelin.

Mint megtudtuk, a csíkszeredai Rotary Club 2018 júniusában jött létre, ekkor kapcsolódott a frissen megalakult szervezet hivatalosan a nemzetközi rendszerhez, majd rövidesen egyesületi formában is bejegyezték. Az egyesületnek 29 alapító tagja van, összetétele igen heterogén, találunk benne vállalkozót, ügyvédet, orvost, tanárt, civil szervezet vezetőjét és társadalomkutatót is, az alapítók korosztálya is igen széles skálán mozog.

A csíkszeredai klub érdekessége, hogy nem a megszokott módon alakult. Általában baráti társaságok, azonos érdeklődésű emberek alapítanak világszerte Rotary Clubokat. Csíkszereda esetében a Székelyföldön már működő klubok szorgalmazták a helyi szervezet létrejöttét, és így alakult ki a vegyes összetételű tagság.

Pont ez a sokszínűség az, ami különlegessé teszi a csíkszeredai klubtagságot – mondta el Juhász-Borsa Orsolya, a klub kommunikációs felelőse a Maszolnak. A csíkszeredai szervezet esetében fordítva történt az összekovácsolódás: a megalakulást követően vált igazi baráti társasággá a helyi Rotary. Működésük során alapvetően arra figyelnek, hogy olyan témákat karoljanak fel, amikkel nem foglalkoznak mások.

„Nem valaki helyett szeretnénk dolgozni, hanem réseket keresünk, olyan területeket, amivel mások nem foglalkoznak, vagy nem volna kötelességük figyelni. Például nem oldhatjuk meg egy intézmény helyett az akadálymentes feljáratot, de kereshetünk olyan támogatásra méltó ügyeket, amelyek nem kapnak másoktól kellő figyelmet” – fogalmazott Juhász Borsa Orsolya. A helyi kezdeményezéseket a nemzetközi szervezet is segíti, előfordul, hogy megduplázza az aktuális támogatási összeget.

A csíkszeredai Rotary Club megalakulását követően több konkrét programot is elindított. Folyamatosan tartják a kapcsolatot a térségi klubokkal, 2019 során ők szervezik meg a székelyföldi klubok találkozóját, ahol elsősorban olyan programötleteket vitatnak meg, amelyekben minden szervezet érintett.

Több saját projektet indítottak el, például kiemelkedő képességű diákok díjazását és hátrányos helyzetű diákok támogatását tervezik, ezen kívül betársultak egy nemzetközi Rotary programba, a Csibész Alapítvány gyermekeinek fogászati kezelésébe is. Megszervezték az első jótékonysági báljukat, és az ebből származó bevétel egy részét a „Diákok díjazása”, valamint „A tanulók támogatása” programokra fordítják.

A csíkszeredai Rotary Club első jótékonysági bálja alkalmából 31 ezer lej támogatói összeget sikerült összegyűjteni jótékonysági célokra.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?