Szent György Napok: három éjjel, három nap mulattak Háromszéken a záró hétvégén

A sárkány legyőzésével indult és látványos tűzijátékkal zárul vasárnap este Erdély legnagyobb városünnepe, a 28. Szent György Napok.

Az elmúlt 12 napban mindenki megtalálhatta a kedvére való programot, mert bár az esős idő néhány tervezett eseményt meghiúsított, bőven volt miben válogatni a közel 240 kulturális, szórakoztató és gasztronómiai programból.

A csütörtöktől vasárnapig zajló fesztiválhétvégén öt színpad adott otthont a koncerteknek, így a főtéri főszínpadon kívül, a Szent György téri színpadon, a közösségi színpadon, a múzeumkertben és az ifjúsági udvarban léptek fel az együttesek. A belvárosban a kézművesek kínálták portékáikat, valamint az őstermelőknél lehetett kóstolgatni, és könyvkereskedők is helyet kaptak a rendezvénysorozaton. Az Erzsébet parkban működött a gyermekváros, ahol a legkisebbeket játékos próbákat kiállva Sepsiszentgyörgy középkori múltjába repítették vissza.

Több mint kétszáz kézműves kínálta portékáit a Székely Nemzeti Múzeum és a Székely Mikó Kollégium előtti utcaszakaszon, a helyieken kívül Kézdi- és Orbaiszékről, a Barcaságból, Csíkból, Gyergyóból, Udvarhely környékéről, Marosvásárhelyről, Kolozsvárról, a Szilágyságból, többen pedig Magyarországról és a Felvidékről érkeztek. A Szent György Napi vásár ugyanis az a ritka hely, ahonnan teljes mértékben kitiltották a bóvlit, és azoknak adtak érvényesülési lehetőséget, akik valóban saját kezűleg készítik el termékeiket.

A Székely Nemzeti Múzeum udvara, a kultúrkert az egyik meghitt helyszíne a Szent György Napoknak. Itt a közönség dzsessz, blues és népi zenei kínálat kíséretében, fűben ülve borozgatott és tartalmas beszélgetéseket folytathatott barátaival, illetve rég nem látott ismerőseivel. A szomszédos „romudvarban” berendezett ifjúsági udvarban pedig a város fiataljai buliztak hajnalig.

A Szent György téri kínálat idén megújult, hiszen az itt berendezett SzimPlatz-on esténként az alternatív zenei kínálat mellett az egyre népszerűbb street food étkek és a kézműves sörkészítők is bemutatkoztak. Sokak kedvenc helyszíne volt ez a tér, azonban a délelőtti, délutáni és esti színpadi programok talán túlzottan is eltérőre sikeredtek, talán érdemes lesz a következőkben ennek a helyszínnek az egységesítésén dolgozni.

A fesztiválhétvége eseménysorozatát a helyi énekesekkel kiegészült Rétyi Kováts András Ifjúsági Koncert-fúvószenekar indította a főszínpadon, és olyan filmzenékből és ismert slágerekből álló koncertet adtak, amely bármely mainstream fesztiválon közönségsiker lenne.

Zene, zene, zene

Pénteken javarészt a „helyieké” volt a főszínpad, így a korai kezdés dacára a sepsiszentgyörgyi Térerő zenekar szépszámú közönség előtt mutatkozott be, érezni lehetett, hogy ebből a csapatból sikertörténet lehet. Az őket követő Bagossy Brothers Company már az eleredő eső ellenére is megtöltötte a város főterét, és ismert slágereiket áthangszerelve, az unplugged határán mozogva adták elő egy szimfonikus zenekarral kiegészülve. Bagossyék szombaton meglepetés-koncerttel is kedveskedtek, utcai performanszukkal számos rajongót megörvendeztettek. A pénteki napot az alternatív zenét játszó pécsi 30Y zárta, és Beck Zoliék jócskán megmozgatták a sepsiszentgyörgyi közönségüket.

A szombati nap ismét erdélyi zenekar koncertjével indult, majd hazai és nemzetközi fellépők vonzották a színpad elé a tömegeket. A gyergyószentmiklósi Teddy Queen zenekar lendületes, rockos hangzású dalaiból ítélve úgy tűnik, ők lehetnek a következő Bagossy Brothers Company. Szombaton a főtér ismét benépesült a magyarországi Freddie fellépésére.

Az olasz Ricchi e Poveri duó pedig igazi retró partit adott, olyan slágerek csendültek fel mint a Mamma Maria, az Azzuro vagy az Acapulco. A nap utolsó fellépője, a Holograf nagy rajongói bázissal rendelkezik a magyar közönség körében is, hiszen a mintegy 15 ezres tömeg énekelte dalait.

Vasárnap a női fellépőké a Szent György Napi főszínpad, hiszen a hazai dzsesszélet egyik vezéralakja, a Sepsiszentgyörgyön élő Luiza Zan veszi birtokba és a városnapok zárókoncertjét vasárnap 20 óra 30 perckor az ex-Nightwish énekesnő, Tarja Turunen adja. Vasárnap 22 órától a látványos tűzijáték rakétái festik színesre az eget és ezzel véget ér a Szent György Napok.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?