Temetőfoglalás: nemzetközi visszhangra is szükség van

Legalább három szinten kell fellépni az úzvölgyi haditemető meggyalázása ellen: megyeközi, országos és nemzetközi lépésekre is szükség van – hangzott el szerdán Winkler Gyula EP-képviselő, Tánczos Barna szenátor, Gergely András polgármester és Borboly Csaba megyei tanácselnök temetőben tett látogatásán. 

Csíkszentmárton polgármestere hangsúlyozta: a temetőt mindig a csíkszentmártoniak gondozták, az önkormányzat évek óta bevette tulajdonába. Gergely András fontosnak tartotta tisztázni, hogy a világháborúkban elhunyt román katonákat nem ebbe a temetőbe temették el, ezért is indokolatlan a „csendes térfoglalás” Dormánfalva részéről.

 

A temetőben friss, befejezetlen munkálatok nyomai láthatók: a dormánfalvi önkormányzat sírhantokat készített, betonkereszteket állított a miskolciak sírjaira, műemléket a temető bejárata közelébe, olvasható a Hargita megyei tanács szerdai közleményében. 

A úzvölgyi harcokról és a temető múltjáról a Maszol friss interjújában olvashat többet.  

Winkler Gyula EP-képviselő szerint megyeközi, országos és nemzetközi szinten is cselekedni kell. „A Genfi-egyezmény szabályozza egész Európa területén az emlékhelyek, a haditemetők gondozását. Hogyha a törvény betűje is és a keresztény kötelezettség is azt írja elő, hogy nekünk főhajtással kell tisztelegni, nem pedig váratlan és ellenséges lépésekkel, akkor azt gondolom, hogy a következő időben legalább három szinten kell nekünk lépéseket tennünk. Ezek a lépések elő is vannak készítve és jogi háttérrel rendelkeznek” – mutatott rá.

A nemzetközi visszhang fontosságára hívta fel a figyelmet Tánczos Barna szenátor is, aki azt ígérte, Korodi Attila képviselővel szót fognak emelni a történtek ellen. 

„Remélem, hogy ebben az országban a törvények mindenkire egyformán vonatkoznak. Ezért is kértem minden iratot a szomszédos megye vezetőségétől, lássuk, milyen dokumentumokkal sikerült nekik ezt a gyors telekkönyvezést megoldani” – fogalmazott az ügyről Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki ugyanakkor elismeréssel szólt a csíkszentmártoniak és Gergely András polgármester önzetlen munkájáról, hogy évek óta gondozzák, rendezik a temetőt. 

A megyei tanácselnök arra kért mindenkit: ne engedjen az uszításnak, ne hagyja, hogy provokátorok indulatokat gerjesszenek, etnikai feszültséget szítsanak. „Az úzvölgyi temető ügyében is a törvények mentén kell keresni a megoldást helyi, országos és európai szinteken” – nyomatékosított Borboly. 

A temető területét már 2007-ben Csíkszentmárton község közvagyonába foglalták, ez 2010-ben jelent meg Románia Hivatalos Közlönyében. Ennek ellenére egy hónappal ezelőtt a dormánfalvi tanács elkezdte a területnek a saját közvagyonába foglalását, amelynek első lépése a helyi tanács vonatkozó határozata, közben pedig emlékművet emelt az elesett katonáknak az úzvölgyi temetőben, emlékeztet a megyei tanács közleménye. 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?