Késlekedik a csíkszentdomokosi anyuka bécsi kezelése, bár megvan rá a pénz

A nyilvánossághoz fordult Karda István felesége gyógykezelésének folytatása érdekében. A csíkszentdomokosi férfi szerint a csíkszeredai kórház munkatársai adminisztratív akadályokat gördítenek kómában fekvő felesége Bécsben történő gyógykezelése elé. A kórház értetlenül áll a panasz előtt.

Mint írtuk, Karda Renáta harmadik gyermekének születését követően komplikációk miatt több műtéten esett át, március óta mesterséges kómában fekszik a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház intenzív osztályán. Férje közösségi oldalán tudatta a nyilvánossággal, hogy a háromgyermekes anyuka gyógykezelésének külföldi folytatására nagyméretű társadalmi összefogás révén jelentős összeget sikerült összegyűjteni. A család azt követően kért segítséget, miután kiderült, Renáta állapotában nem történt változás, ám egy bécsi neurológiai szakklinikán fogadnák az anyukát. A férfi elkeseredett hangvételű bejegyzésében úgy fogalmaz: hiába a jóakarat és az összefogás, a „csíkszeredai kórházban dolgozó néhány orvos jövő hét közepéig nem veszi fel a kapcsolatot a bécsi klinikával”.„Negatív fejleményekről szeretnék beszámolni Renáta Bécsbe szállításával kapcsolatban” – kereste fel pénteken portálunkat Karda István. Miután kiderült, hogy egy bécsi neurológiai szakklinikán tudnának a feleségén segíteni, azonnal felvette a kapcsolatot az ottani intézménnyel. A férj szerint azt, amit magánemberként el lehetett érni az áthelyezés érdekében, megtette, most a kórházon a sor, hogy felvegye a kapcsolatot a klinikával. Az áthelyezés lebonyolítására létezik egy hivatalos eljárás, amit követni kell, ám Karda szerint „a csíkszeredai orvosok valamiért késlekednek”.

„Szeretném, ha tudnának róla az emberek, hogy hiába a jóindulatból összegyűjtött pénz, ha az itteni orvosok nem működnek együtt” – fogalmazott Karda István. A férfi ugyanakkor azt is megjegyezte: a bécsi klinika korábbi negatív tapasztalatai miatt nem fogadja el a romániai betegbiztosítást, így a gyógykezelés árát előre ki kell fizetniük. Ezért volt szükség a gyűjtésre, amelynek köszönhetően jelenleg a kezelés árának kéthmarada rendelkezésre áll. A fennmaradó részt is elő fogják teremteni, a gond, hogy bár „minden startra kész”, az átszállítás egyelőre nem valósulhat meg.

A kórház nem érti a vádakat

Lapunk az esettel kapcsolatban megkereste a csíkszeredai kórházat is. Pénteken küldött válaszában az intézmény leszögezte: értetlenül állnak a kórházat ért vádak előtt.

„A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház rövid időn belül elküldte a Karda István által megjelölt dokumentumokat a kórházunkban fekvő felesége bécsi, további gyógykezelése érdekében és az intézmény munkatársai visszajelzést is kaptak arról, hogy az igényelt dokumentumok megérkeztek oda, ahová kellett” – mutatott rá a Konrád Judit kórházmenedzser által aláírt állásfoglalás. A beteg férje egyéb kérést nem intézett az intézmény felé, „amit a felesége további, bécsi gyógykezelése érdekében intézményüktől igényelt, azt rövid időn belül maradéktalanul teljesítettük”, olvasható a közleményben.

A kórházmenedzser úgy tudja, a bécsi klinikán a fennálló helyhiány miatt kell várakozni. Az eljárás szerint a bécsi klinikának vissza kell jeleznie, hogy fogadja a beteget, mikor teszi ezt meg és ott milyen kezelésben fog részesülni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?