Visszatelepítenék az őshonos gyümölcsfákat Háromszéken

Kéttucatnyi háromszéki településen összesen 4 350 őshonos gyümölcsfát osztott szét az elmúlt időszakban a Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA). A hatodik éve zajló Egy gyümölcsfa a jövő nemzedékének című program révén az elmúlt években már mintegy 17 000 gyümölcsfát adtak ingyenesen a vidéki családoknak, ezt idén több mint 4 000-rel növelték, és céluk, hogy tíz év alatt 40 000 őshonos gyümölcsfát telepítsenek a háromszéki falvakba.

Bereczki Kinga, a közösségi alapítvány ügyvezetőjének tájékoztatása szerint idén a HKA által indított kezdeményezést más civil szervezetek, polgármesteri hivatalok és egyházi szervezetek is segítették, így sikerült őshonos gyümölcsfákat eljuttatni Uzon községbe és a hozzá tartozó hét településre, továbbá Bodokra, Zalánba, Mikóujfaluba, Gidófalvára, Esztelnekre, Kézdialmásra, Ozsdolára, Csernátonba, Cófalvára, Nagyborsonyóra, Köpecre, Felsőrákosra, Bibarcfalvára, Bodosra, Salamásra, Fenyősre, Tálpatakra és Nagyvirágospatakra, illetve facsemetéket kapott a Zöld Nap egyesület is. A HKA ügyvezetője elmondta, a rendelkezésre álló facsemetéket arányosan osztották szét a sepsiszéki, kézdiszéki, orbaiszéki, erdővidéki és bodzavidéki települések között. 

A Háromszéki Közösségi Alapítvány elnöke, Fleckhammer Ottó rámutatott: abból a nem túl szívderítő valóságból indultak ki, hogy míg az 1960-as évekig minden székely háztartásban, vidéki iskolák és templomok kertjeiben voltak gyümölcsösök – így a gyerekek megtanulhatták a fák gondozását –, addig a kollektivizálás a háztáji gyümölcsösöket tönkretette, majd az iparosítás a falvakból városokba vitte a fiatalokat, így a háztáji gyümölcsösök tönkrementek, elöregedtek, több őshonos gyümölcsfa is eltűnt.

Az Egy gyümölcsfa a jövő nemzedékének program célja, hogy visszatelepítsék az őshonos fafajtákat Háromszékre, erősítsék a családi gazdaságokat és népszerűsítsék az egészséges táplálkozást. Fleckhammer Ottó kifejtette, azt akarják elérni, hogy a tízéves program végén Háromszéken legyen visszatelepítve 40 000 őshonos gyümölcsfa, amelyek óriási mennyiségű gyümölcsöt teremhetnek, ezzel párhuzamosan megjelenhetnek a kis gyümölcsfeldolgozók is.

Bereczki Kinga szerint idén 22 féle alma, 11 féle körte, 4 féle szilva, 2 féle cseresznye és birsalma került a falusi háztartásokba. A program folytatódik a jövőben is, minden falu részesül őshonos gyümölcsfákban Háromszéken. A program a Közösségi Kártya alap támogatásával valósul meg.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?