Kénytelen volt kampányt indítani a CFR a halálos szelfizések miatt

A Román Vasúttársaság (CFR) figyelmeztető kampányt indított, amely során tudatosítani szeretné a lakosságban, milyen veszélyekkel jár, ha semmibe veszik a vasúti figyelmeztető táblákat. 2014 és 2019 között 15 ember halt meg a szerelvények tetején áramütés miatt, áll a vállalat szerdai sajtóközleményében. 

A 15 elhalálozott személy közül 6 nagyon fiatal volt, 30 év alatti. További 41 személy - közülük 25-en szintén 30 év alattiak voltak - sérült meg súlyosan áramütés nyomán a vasúti kocsik tetején. "FIGYELEM! A vasúti kocsik tetején való fotózkodás az életedbe kerülhet! Tilos és veszélyes a vasúton fotózkodni!" - figyelmeztet a CFR. 

Az elektromos feszültség a felsővezetékben 27.000 Volt, és érintés nélkül is, 1,5 méteres távolságból is halálos áramütést okozhat az általa képzett elektromos mező miatt. A mozdony vagy a vagonok tetejére felmászó ember, aki így a felsővezeték közelébe kerül, villámhárítóként működik, testén átmegy az áram, magyarázzák a CFR képviselői. 

 

A vállalat figyelmeztet: ne érintsük meg a villamos vezetéket, síneket, a vonatokat vagy bármiféle elektromos rendszert, kizárólag a kijelölt helyeken keljünk át a síneken és mindig jól figyeljünk átkeléskor. "Ne feledjék, a vonatnak mindig elsőbbsége van!" - zárja figyelmeztetését a vasúttársaság. 

Kapcsolódók

Kimaradt?