Ilyen időjárás várható húsvétkor

A következő négy héten fokozatosan felmelegedik az idő, május második hetében a sokévi átlagnál melegebb lesz az ország nagy részében – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) április 15-étől május 13-áig érvényes előrejelzéséből.

Április 15-e és 22-e között az évszakra jellemző hőmérsékletnél hűvösebb lesz, főleg Románia keleti és délkeleti régióiban. Csapadékhiányra kell felkészülni országszerte, de főként Erdélyben és a hegyvidéken.

Április 22-e és 29-e között az átlagos fölé emelkednek a hőmérsékleti értékek, főleg nyugaton és északnyugaton, és folytatódik a szárazság Románia egész területén.

Április 29-e és május 6-a között az időszaknak megfelelő lesz mind a levegő hőmérséklete, mind a csapadékmennyiség.

Május 6-a és 13-a között ismét melegebb lesz az időszakra jellemző sokévi átlagnál, és Erdélyben, valamint a hegyvidéken ismét kevés lesz a csapadék.

Az időszakra jellemző hőmérsékleti és csapadékátlagot az 1993-2016-os időszakban mért értékek átlagaként számolja ki a Középtávú Előrejelezések Európai Központja (ECMWF). A meteorológusok figyelmeztetnek, hogy a hirtelen jövő, rövid ideig tartó meteorológiai jelenségeket nem lehet egy hónapos távra előre jelezni.

Kapcsolódók

Kimaradt?