Villámcsődület a marosvásárhelyi fák megmentéséért

a kivagott fakA városban történő tarthatatlan fakivágások ellen szervez villámcsődületet április 11-én, csütörtökön 13:30 órától - a soron következő tanácsülés kezdete előtt - a marosvásárhelyi RMDSZ. „Nemtetszésünket szeretnénk ezáltal kifejezni a zöldövezetek irtásával kapcsolatban” – áll a szervezet közleményében.  A villámcsődület helyszíne a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal.

A szervezők felhívják a marosvásárhelyi lakosok figyelmét, segítsenek a mozgósításban, és minél nagyobb számban vegyenek részt az akción. A kellő hatás elérése érdekében pedig egy tetszés szerint választott növénnyel jelenjenek meg az eseményen.

A villámcsődületet civil mozgalom követi vasárnap, „Ne vágj ki minden fát” címmel, a Virágóránál szervezett tiltakozáson. A polgármesteri hivatal fakivágási módszerei elleni tiltakozáshoz Borbély László volt környezetvédelmi miniszter is csatlakozik. „Nem csak mint volt környezetvédelmi minisztert, de mint marosvásárhelyi lakost is dühít, hogy az önkényes városvezetés különböző kifogásokkal folyamatosan kibúvik a törvényes keretek alól, és tájépítészet címszó alatt egy kopár várost hagy maga után” – fogalmazott Borbély László.

Hozzátette, a városban nem ez az első eset, hogy visszaélést tapasztal a zöldövezetekkel szemben és sürgősen szükség van egy hivatalos fellépésre a törvénytelen fametszések ellen. „Támogatni fogok minden olyan tevékenységet és megmozdulást, amely a törvénytelen fairtásokat leállítja és a tetteseket felelősségre vonja. Ugyanakkor kezdeményezni fogom a környezetvédelmi törvény módosítását, hogy az a mostaninál szigorúbb fellépéseket írjon elő a törvénytelen fametszések ellen” – tette hozzá Borbély.

 

Kimaradt?