A bíróság szerint is diszkriminálta a székely kosaras lányokat a temesvári orvosnő

A temesvári bíróság fenntartotta az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) döntését, amelyben figyelmeztetésben részesítette a temesvári kórház egyik orvosnőjét, aki hiányos román nyelv ismerete miatt hátrányos megkülönböztetésben részesített három kézdivásárhelyi kosárlabdázó lányt. Miután alapfokon elutasították a diszkriminációs büntetése visszavonásáról szóló kérését, Maria Livia Popescu orvosnő a legfelsőbb bíróságon készül megfellebbezni a döntést – számolt be az adevarul.ro hírportál. 

Mint arról beszámoltunk, az eset még tavaly februárban történt, amikor a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Iskolás Sportklub U14-es korosztályú kosárlabdázó lányai Temesvárra utaztak, ahol az országos bajnokság elődöntőjében kellett szerepeljenek. A helyszínen derült ki, hogy a kézdivásárhelyi csapat három fiatal játékosának nincs sportorvosi láttamozása, ezt helyben kellett pótolni. A székelyföldi kosárlabdacsapat edzője, Farkas Alpár a temesvári kórházban tapasztalt eljárást követően hozta nyilvánosságra, hogy a vizsgálatot végző sportorvosnő megalázta tanítványát, azt kifogásolva, hogy a 12 éves kislány nem beszél románul. Az edző szerint az orvos a kórlap hátoldalára azt írta: „az a gyerek, aki nem beszél románul, ne utazzon a csapattal”.

A sajtónyilvánosságot kapott esemény áldozatai a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálathoz fordultak. A jogvédő szervezet a szülők beleegyezésével az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál tett feljelentést, és a nemzetközi fórumokat is tájékoztatták. Ennek nyomán az Országos Diszkriminációellenes Tanács megállapította, hogy hátrányos megkülönböztetés történt a temesvári Pius Brînzeu Megyei Sürgősségi Kórházban a három kézdivásárhelyi sportoló esetében.

A diszkriminációellenes tanács 2 000 lejre bírságolta az egészségügyi intézményt, az ügyben érintett doktornőt figyelmeztetésben részesítette, és a kórházat felszólította, hogy léptessék életbe a 2003. évi 43. törvény 6. és 8. cikkelyét, aminek értelmében: „a páciensnek joga van tudni az egészségügyi állapotával kapcsolatos információkat, a vizsgálat eredményét, valamint az esettel járó potenciális veszélyeket és kockázatokat. Ugyanakkor a fent említett információkat tisztelettudóan kell a pácienssel közölni, a lehető legközérthetőbben, és abban az esetben, ha a beteg nem beszéli a román nyelvet, annak anyanyelvén kell ezt megtenni, vagy egy olyan nyelven, amit az illető ért.”

A bíróság nem fogadta el az orvosnő indoklását

Az eset itt viszont nem ért véget, mivel az elmarasztalt orvosnő, Maria Livia Popescu a temesvári fellebbviteli bíróságon kérte a diszkriminációs büntetése eltörlését. Védekezésként kifejtette, hogy a küldőpapír hátoldalára nem azt írta, amit az edző közölt, hanem a következőt: „olyan gyermek, aki nem beszél románul, nem lehet információt beszerezni róla”. A temesvári bíróság nem fogadta el indoklását és fenntartotta a diszkriminációellenes tanács elmarasztalását.

Az alapfokú bírósági döntés indoklásában arra is rámutatnak, hogy az orvosnő nem végezte el maradéktalanul munkáját, hiszen miután elvállalta a kézdivásárhelyi kislány kivizsgálását, azt végig kellett volna vinnie és ki kellett volna állítania az anamnézist is, vagyis teljes körű szolgáltatást kellett volna nyújtania.

A panaszosokat képviselő Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat vezetője, Benkő Erika korábban úgy nyilatkozott: bár a diszkriminációellenes tanács által kiszabott büntetést nagyon kis összegnek tartja az elszenvedett diszkriminációhoz képest, mégis üdvözli a döntést, amely kimondja, hogy hátrányos megkülönböztetés történt a sportoló lányok esetében. „A továbbiakban is hasonlóan fogunk eljárni minden, a magyar közösség tagjait ért nyelvi vagy etnikai diszkrimináció esetében” – mondta Benkő Erika.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?