FRISSÍTVE - „Ezzel le lehet fejezni egy közösséget”: Korond polgármesterének brutális bírságot kell fizetnie

Óriási összegre, közel 100 ezer euróra bírságolták jogerősen Korond polgármesterét, Katona Mihályt a „Községháza” felirat eltávolítását előíró bírósági határozat végrehajtásának megtagadása miatt. FRISSÍTÉS:  „Ezzel le lehet fejezni egy közösséget” – nyilatkozta az ügyről Bíró Barna Botond, az udvarhelyszéki RMDSZ elnöke.

A pénzbüntetést még a Hargita megyei törvényszék szabta ki a múlt év végén az elöljáróra a magyar önkormányzati vezetők bírósági meghurcolójaként ismert Dan Tanasă által indított per nyomán. Korond polgármesterének fellebbezését a marosvásárhelyi ítélőtábla hétfőn elutasította, így a bírság jogerőssé vált.

A Hargita megyei törvényszék még a 2016 februárjában hozott ítéletével kötelezte a „Községháza” felirat eltávolítására Katona Mihályt. Ez az ítélet a marosvásárhelyi ítélőtábla 2016. szeptember 20-án hozott határozatával jogerőssé vált.

Dan Tanasă azt állítja: Katona Mihály akkor eltávolította ugyan a feliratot, de 2016. október 21-én törvénytelen módon visszahelyezte. Ezután perelte be a magyarellenes blogger által vezetett Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) a polgármestert jogerős bírósági ítélet végrehajtásának megtagadása miatt.

A marosvásárhelyi táblabíróság hétfői ítélete szerint Katona Mihálynak a bruttó minimálbér 20 százalékának megfelelő összeget, azaz 416 lejt kell kifizetnie 2016. október 21-től számítva minden egyes napért, ami „Községháza” felirat eltávolításáig eltelik. A bíróság arra is kötelezte a polgármestert, hogy szintén 2016. október 21-től számítva napi 100 lej késedelmi díjat fizessen a panaszosnak, azaz Dan Tanasă egyesületének mindaddig, amíg a magyar felirat le nem kerül a községházáról.

Ez azt jelenti, hogy Katona Mihálynak annyiszor 516 lejt kell kifizetnie, ahány nap eltelik 2016. október 21-től az ítélet végrehajtásáig. Vagyis a polgármesternek akkor is 456 ezer lej (96 ezer euró) körüli összeget kell kifizetnie, ha azonnal eltávolítja a feliratot.

„Ki akarnak végezni”

Katona Mihály a Maszolnak nyilatkozva kedden koncepciós pernek nevezte a Dan Tanasă által kezdeményezett eljárást. Elmondta: attól tart, hogy ez az ítélet precedenst teremt további hasonló perek indítására.

Az elöljáró szerint a fellebbviteli eljárás során egyáltalán nem vették figyelembe az általa benyújtott bizonyítékokat. Hiába csatoltak kép – és videofelvételeket, valamint hivatalos jegyzőkönyvet a bírósági ítélet végrehajtásáról (azaz az eredeti Primăria – Községháza feliratok eltávolításáról), ezeket nem fogadták el.

Az elöljáró elmagyarázta: mivel a marosvásárhelyi ítélőtábla azzal indokolta a felirat eltávolításának szükségességét, hogy a "községháza" román megfelelője nem a „primăria” – a Romániában hivatalos megnevezés –, hanem „casa comunală” vagy „casa comunei”, úgy tették vissza a megnevezést, hogy Primăria helyett Casa Comunală szerepelt a Községháza fordításaként.

Mivel ebben az esetben a magyar felirat tükörfordítása a románnak, nem kívánják eltávolítani az új feliratot. A további lépésekről egyelőre nem tudott nyilatkozni a polgármester. Elmondta, szeretne az RMDSZ politikusaival tárgyalni a kialakult helyzetről, és mindenképpen jogi segítséget kér, mielőtt „teljesen kivégeznék".

Korondra sietett az Udvarhelyszéki RMDSZ elnöke

FRISSÍTÉS: A kialakult helyzetről kedden tárgyalt Korond polgármesterével Bíró Barna Botond, az Udvarhelyszéki RMDSZ elnöke, Hargita Megye Tanácsának alelnöke. A Maszolnak elmondta: szerinte „több sebből vérzik  az ügy”, hiszen az eredeti perben hozott döntés alapján a községvezető eleget tett az abban foglaltaknak, és eltávolította a kérdéses feliratot. Ezt követően helyezték ki a „Casa comunala/Községháza” feliratot a polgármesteri hivatalra.

Az új felirat kihelyezése újabb bírósági eljárást vont maga után, melynek során teljesen figyelmen kívül hagyták, hogy az eredeti perben hozott döntés szerinti rendelkezést végrehajtotta Katona Mihály. A két ügy összemosása miatt alakult ki a jelenlegi helyzet, amely a hihetetlen magas büntetést vonta maga után – magyarázta.

Bíró Barna Botond elmondta: kedden tájékoztatták a helyzetről Kelemen Hunor szövetségi elnököt és egyeztettek az RMDSZ jogászaival is. A lehetséges jogi lépések megtételén dolgoznak, azonban a konkrét válaszlépések előtt meg kell ismerni az ítélet indoklását, ami még nem jelent meg – mondta a politikus.

Az udvarhelyszéki RMDSZ-elnök „súlyosnak és elszomorítónak” minősítette a helyzetet, amely „egy magyar felirat miatt alakult ki egy színmagyar településen”. Súlyosbító körülménynek tartja, hogy a bíróság figyelmen kívül hagyott minden tényt és bizonyítékot. „Egy ilyen eljárással le lehet fejezni egy közösséget” – fogalmazott Bíró Barna Botond. Hozzátette: az RMDSZ azt fontolgatja, hogy törvénymódosítással előzze meg a hasonló büntetések kiszabását.

Kapcsolódók

Kimaradt?