Fokozottan ellenőrzik Háromszéken a húsvéti élelmiszer-kereskedelmet

A húsvét előtti időszakban fokozottan ellenőrzik a piacokat, vásárokat, élelmiszerboltokat, vágóhidakat és élelmiszer-feldolgozókat, ugyanakkor szúrópróbaszerűen állítanak meg élő állatot, vagy élelmiszert szállító gépjárműveket, hívta fel a figyelmet Sikó Barabási Sándor. A háromszéki főállatorvos szerint borsos pénzbírságra, illetve tevékenységük felfüggesztésére számíthatnak azok, akik nem tartják be az élelmiszer-biztonsági előírásokat.

A Kovászna megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság már elkezdte azt az átfogó razziát, amelynek során húsvétig elsősorban az idénytermékek, így bárányhús, tojás, tejtermék, friss zöldség és a pékáru minőségét, származási helyét, a tárolási körülményeit vizsgálják.

A főállatorvos elmondta: tapasztalatok szerint Háromszéken ebben az időszakban mintegy harmincezer bárányt vágnak le. Figyelmeztetett ugyanakkor, hogy az eladásra szánt bárányokat kötelező engedélyezett vágópontoknál feláldozni, és ehhez szükséges az is, hogy az állatoknak legyen azonosító fül-számuk.

Sikó Barabási Sándor szerint a hivatalosan árusított bárányhúson – combján és lapockáján – minden esetben szerepelnie kell az állatorvosi pecsétnek ami szavatolja, hogy a hús eredete ismert, fogyasztása biztonságos. Engedélyezik ugyanakkor a hagyományos bárányvágást is, azzal a kikötéssel, hogy az állat húsát kizárólag szűk családi körben – szülők és gyerekek – fogyasztják el, és nem értékesítik a húsát.

Tapasztalatok szerint húsvét előtt megnő a tojásfogyasztás is, a kereskedők nagyobb készletet halmoznak fel, ezért az Állategészségügyi hatóság ellenőrzi, hogy az árut nem minden esetben megfelelő körülmények között, hűtőben tárolják-e. A bódék elé, napra kihelyezett tojás ugyanis megromolhat és szalmonellával fertőződhet.

A Kovászna megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság állandó ügyeletet tart, ezért aki rendellenességet tapasztalt az igazgatóság székhelyén tehet panaszt, vagy a piacokon, eladási helyeken is kifüggesztett telefonszámokon jelezheti panaszát.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?