Ismét juhokat és kecskéket pusztított el a medve Hargita megyében

Juhokat és kecskéket pusztított el egy medve a hétvégén a Hargita megyei Szentábrahám községben. A polgármester szerint ugyanez a nagyvad az előző években is többször megkörnyékezte a falut, a környezetvédelmi minisztérium azonban nem engedélyezte a kilövését.

Simó Dezső Szabolcs polgármester az Agerpresnek azt mondta, a legutóbbi támadás a szombatról vasárnapra virradó éjszaka történt, amikor tíz juhot és öt kecskét pusztított el a medve az egyik esztenánál. A kutyák segítségével elkergették, aztán hajnalban visszatért, de ismét sikerült elijeszteni. Az elöljáró szerint az emberek már félnek kimenni az utcára, mert nem ez az első alkalom, hogy a medve bemegy a faluba, tavaly és egy évvel korábban is többször volt rá példa - mondta.

A polgármester azt állítja, ugyanaz az állat környékezi meg a községet minden évben, és bár kérték a környezetvédelmi minisztériumtól, hogy engedélyezze a kilövését, igénylésüket megtagadták.  "Aki medvét akar látni, jöjjön Szentábrahámba, mert itt reggel, délben, este jön a medve, sok van és mindenütt ott vannak" - fogalmazott.

A Hargita megyei környezetvédelmi ügynökség (APM) igazgatója, Domokos László a téma kapcsán kifejtette, az intézmény egyik szakembere kedden elmegy a községbe és felméri a helyzetet. Az igazgató ugyanakkor cáfolta azt az információt, miszerint a szaktárca megtagadta volna a medve kilövését. Elmondása szerint a vadászegyesület négy medve kilövésére kért engedélyt 2017-ben, és kettőre kapta meg a jóváhagyást, de nem a jelenleg támadó medvéről volt szó.

Az APM adatai értelmében 2019 első három hónapjában 12 esetben jelentettek a megyéből vadállatok okozta károkat, ezek közül hatban medvék, kettőben farkasok, négyben vaddisznók támadtak. Az esetek száma nem nőtt az elmúlt esztendő ugyanezen időszakához viszonyítva - tette hozzá a szakember.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?