Több száz babacsomagot adtak át Háromszéken

Mintegy 250 Kovászna megyei család kapta meg a magyar kormány által az újszülött gyerekeknek biztosított „babacsomagot”. A csíkszeredai magyar konzulátus munkatársai a sepsiszentgyörgyi Gyöngyvirág utcai református gyülekezeti házban adták át a jogosultak számára az egyenként mintegy tízezer forint értékű, - törülközőt, takarót, babahajkefét, fürdőkönyvet, gyógyszeradagolót, alvókát és orrszívó porszívót - tartalmazó csomagot.

Fodor Tamás konzul rámutatott: Erdélyben ezidáig mintegy 3000 anyasági és babacsomag kérés regisztráltak, ebből több mintegy 250 csomagot adtak át háromszéki jogosultaknak. A konzul emlékeztetett, hogy a magyar kormány az idei évet a határon túli magyar családok évének nyilvánította, és fontos, hogy a családokat minden platformon elérjék és megszólítsák. A babacsomag egy szimbolikus gesztus, de egyben hasznos is, hiszen azokban magyar termékek, magyar találmányok vannak, ilyen például az orrszívó-porszívó is, ami egy magyarországi találmány, amely amellett, hogy nagyon hasznos, egy jópofa szerkezet.

A csíkszeredai konzul szerint a magyar kormány igyekszik bizonyítani azt, hogy nem csak a magyarországi magyarokkal törődik, hanem a határainkon kívül rekedt magyarok is éppen olyan fontosak. Emlékeztetett, hogy babacsomagot az a gyerek kaphat, akinek szülei közül legalább az egyik magyar állampolgár, születését bejelentették a külképviseleten, és a csecsemő születése utáni hat hónapon belül benyújtották a „köldökzsinór” programba való részvételi kérést.

Az egyik sepsiszentgyörgyi kedvezményezett, Jakab-Benke Hajnalka, Kende nevű fiával érkezett a babacsomagok átadására és elmondta: számára a csomag eszmei értéke a legfontosabb, az, hogy ezáltal is „elismerik, hogy mi is magyarok vagyunk”.

A házigazda Bancea Gábor református lelkipásztor kifejtette: a magyar kormány elkötelezettségét bizonyítja, hogy segítik a kárpát-medencei megmaradásunkat. A babcsomag „egy jelzés, hogy odafigyelnek ránk”, mondta a református lelkész, aki örömmel nyugtázta, hogy az általa vezetett Gyöngyvirág utcai gyülekezetben tavaly éppen kétszer annyi keresztelőt tartottak, mint temetést.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?