Mélyen felháborodtak a földrajzosok az Andronescu-féle érettségik miatt

A tanügyminiszter eddig ismertetett tervei szerint a kidolgozás alatt álló új tanügyi törvényben eltörölnék az érettségi tárgyak közül a földrajzot. A Romániai Földrajzi Társaság a hazai geográfustársadalom nevében közölt állasfoglalást, melyben mély felháborodását fejezte ki az elképzelés ellen.

A földrajz vizsga sem a T-érettségi (technológiai), sem a V-érettségi (vokacionális), sem az A1-es vagy A2-es érettségi esetében nem szerepel. Ecaterina Andronescu miniszter a Digi24 televíziónak adott nyilatkozatában beismerte: a tantárgy valóban „kimaradt” a tervből, de valószínűnek tartja, hogy – más tantárgyakkal együtt – pótolni fogják a hiányosságot az újonnan bevezetett kreativitást, képességeket és készségeket felmérő vizsgatételben.

A Romániai Földrajzi Társaság szerint ez elfogadhatatlan, nem értik, hogy a földrajzi tudást, amely objektív megállapításokra alapszik, hogyan lehet a kreativitást felmérő, egyértelműen szubjektív vizsgatételben számonkérni, vélik. A geográfusok attól tartanak, hogy a tárgyat teljesen el fogják törölni a vizsgatantárgyak közül, ezért azt kérik, mindegyik típusú érettségibe vegyék be a földrajzot.

Az új típusú érettségikről itt írtunk részletesen

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?