Ferenc pápa Csíksomlyón: húsvéthétfőig hosszabbították meg a regisztrációt

A szervezők elégedettek ugyan a regisztráltak eddigi számával, de több egyházmegye jelezte igényét a határidő meghosszabbítására, ezért április 22-ig még nyitott az előjegyzés Ferenc pápa csíksomlyói látogatására – jelentették be a Szentatya csíksomlyói látogatását előkészítő szervezőbizottság tagjai csütörtökön, Kolozsváron.

Oláh Zoltán kanonok, a sajtóbizottság elnöke elmondta: ez idáig több mint százezer személy jelezte részvételi szándékát Ferenc pápa csíksomlyói látogatására a pontifex.ro honlapon, amely szám egyébként fölülmúlta a szervezők várakozásait, tette hozzá.

Ezért kell előre ismerni a létszámot

Miért kell regisztrálni? – tette fel a kérdést a kanonok, aki szerint még mindig nem elég egyértelmű az emberek számára az előjegyzés szükségessége. Kifejtette, a szervezőknek előre ismerniük kell a résztvevőknek a számát, mert csakis ez alapján tudnak tervezni és tárgyalni a biztonságért felelős állami szervekkel: a létszámhoz igazítják az igényelt mentőszolgálati egységek, a mellékhelyiségek és az önkéntesek számát is, illetve ez alapján tudják megszervezni a szektorokat. A jelenleg regisztrált több mint százezer személy kilencven százaléka egyébként a négy romániai egyházmegyéből jelentkezett be, de többek között egy jászvásári csángócsoport érkezéséről is tudomásuk van a szervezőknek.

A regisztrációs űrlapon a szervezők arra is kíváncsiak, hogy ki hogyan utazik ki a helyszínre. Az eddigi adatok szerint a regisztráltak közül hozzávetőlegesen 25-25 ezren vonatra, illetve autóbuszra szállnak, 33 ezren gyalog (ők jellemzően a közelből érkezők, de egy csoport Kolozsvárról indul) érkeznek, pár százan pedig kerékpárral és motorkerékpárral. A szervezők azt javasolták, hogy a személygépkocsival való érkezést lehetőleg kerüljék el a zarándokok, ezért szorgalmazzák a csoportos regisztrációt és érkezést.

A pápa romániai látogatásának részletes programját itt olvashatja

Arra a kérdésre, hogy lehet-e gördülékenyen biztosítani a vonatozást 25 ezer embernek, Oláh Zoltán elmondta: vannak próbálkozások külön vonat rendelésére (például Böcskei László nagyváradi püspök részéről), de ilyen esetekben a Román Vasúttársaság (CFR) felárat szokott számolni, ezért külön kérték a szervezők, hogy ezt ne tegye, illetve hogy továbbra is biztosítsák a szokásos kedvezményeket – nyugdíjasoknak, diákoknak. Válasz azóta még nem érkezett. A kanonok hozzátette, parkolási lehetőséget körülbelül 1 200 autóbusznak tudnak biztosítani a csíkszeredai állomás környékén, ahonnan 3,5 kilométeres távolságra van a csíksomlyói hegynyereg.

A sajtóbizottság elnöke arról is tájékoztatott: május elsejétől a csoportvezetőknek e-mail-en keresztül elküldik a vonalkódos belépőket, amelyeket ki kell nyomtatni, majd a helyszínen felmutatni. Megtudtuk azt is: Ferenc pápa mind a négy romániai állomásán – Csíksomlyó mellett Bukarest, Iasi, Balázsfalva – állandó internetkapcsolatra lehet számítani.

Lehetőség a felekezetek, nemzetiségek közötti kapcsolatépítésre

A Csíksomlyón nevelkedett Pál József Csaba temesvári megyéspüspök arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy a Szentatyát a legnagyobb hídverőnek, pontifex maximusnak is szokták nevezni. Híd nemcsak ember és Isten között, hanem ember-ember között is, magyarázta. Meggyőződése, hogy a pápa romániai látogatása lehetőséget jelent arra, hogy egységet teremtsen a különböző felekezetek, nemzetiségek között, hiszen „egy édesapa, édesanya mennyire örül, ha a gyerekei megértik egymást”. Egymást tisztelő és segítő testvérekké válhatunk a látogatás által, nyomatékosított.

Várják az önkéntesek jelentkezését

Továbbra is nyitott a regisztráció az önkéntesek számára, Bodó Márta szervező és Tischler Ferenc, a Romániai Máltai Szeretetszolgálat főtitkára elmondta: minden ötven személyhez legalább három önkéntes tartozna, várják mindazoknak a 16 év feletti, egészséges személyek jelentkezését, akik szívesen részt vállalnának a munkában, és így fokozott élményben részesülnének. Az elképzelés szerint ugyanis az önkéntesek nem pusztán résztvevők, hanem magák a házigazdák lesznek. A Máltai Szeretetszolgálat főtitkára hozzátette, a pápa romániai látogatásának mind a négy helyszínén jelen kívánnak lenni, hiszen „ennél nagyobb megtiszteltetés nem érhet minket, önkénteseket”.

Ez idáig körülbelül kétszáz önkéntest regisztráltak, több mint háromszáz pap jelentkezett koncelebrálni és áldoztatni és hozzávetőlegesen 150 szerzetes jelezte részvételi szándékát – tudtuk még meg a sajtótájékoztatón.

Újságírói kérdésre Oláh Zoltán kanonok kifejtette azt is: zöld utat kapott a Hármashalom-oltár felújítása, tulajdonképpen az oltár előtti rész lesz átépítve. Az infrastrukturális beruházásokról még elmondta: a csíksomlyói hegynyeregbe vezető földút leaszfaltozása helyett csak útfeljavítás lesz, feltöltik és újrakövezik azt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?