Nem megfelelő a lakossági együttműködés Csíkszereda tisztán tartásában

A közterületeken hagyott autók és a szokásos hulladékmennyiség megnövekedése is hátráltatja Csíkszeredában a szokásos tavaszi nagytakarítás elvégzését. A polgármesteri hivatal és a takarítást végző cég is tehetetlenül áll a probléma előtt, és fokozottabb együttműködést kérnek a lakosságtól.

Elsősorban azok az autók okoznak problémát az éves szokásos nagytakarítás elvégzésében, amelyeket a lakossági tájékoztatás ellenére közterületeken hagynak a gazdáik – mutatott rá Lázár Péter, a csíkszeredai városháza városgazdálkodási osztályának vezetője. Ezek lehetnek roncsautók, beazonosítatlan tulajdonossal rendelkező járművek, illetve a szokásos helyükön parkoló gépkocsik is.

Fennakadást okoz a munkálatokban, hogy a felszólítás ellenére a lakóhelyek közelében parkoló járműveket sem viszik el tulajdonosaik. A városháza hirdetményeken és az autókon elhelyezet felszólítások útján is tájékoztatta a tulajdonosokat, hogy mely napokon, milyen időszakban ne parkoljanak a megszokott helyükön, ennek ellenére sokan figyelmen kívül hagyják ezt. Így a takarítási munkálatokat akadályozzák, hiszen nem lehet megfelelően elvégezni az utak söprését, portalanítását. Ezeket az autókat a korábbi években egy-egy kijelölt helyszínre szállították, azonban az idén ez nem történik meg, legfeljebb más parkolóba viszik át a járműveket. Ez a folyamat viszont rengeteg energiát és időt emészt fel, ami nagyban lelassítja a munkálatokat.

Pál Tamás, a takarítási munkálatokat végző ECO CSÍK Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte: a város takarítása a lakosság érdekében, a tiszta környezet megvalósításáért történik. Ebben a folyamatban számítanak a lakosság együttműködésére is, hiszen a magánterületek esetében az embereknek felelőssége, hogy rendben tartsák a közvetlen környezetüket. 

A munkálatokat végző vállalat dolgát nehezíti ebben az évben az is, hogy a takarításhoz kapcsolódó lomtalanítás elvégzése során az eddig szokásos hulladékmennyiségnek mintegy a tízszeresével állnak szemben. Ez annak köszönhető, hogy a közterületekre építkezési engedélyek nélkül épített lemezgarázsok bontása során rengeteg hulladék kikerül a szeméttárolók mellé (április 30-áig kaptak haladékot a tulajdonosok a garázsok elbontására a csíkszeredai önkormányzattól). A megnövekedett feladatokat ugyanakkora személyi állománnyal és gépparkkal kell elvégezniük, mint az eddigi években – részletezte a cégvezető.

Lázár Péter kiemelte még a gépjárművek megnövekedett számát a városban, amely a most kialakult helyzethez is vezetett. A Maszol arra vonatkozó kérdésére, hogy a most elbontott garázsok nyomán felszabadult közterületek enyhíthetnek-e Csíkszereda parkolási gondjain, az osztályvezető elmondta: alapvetően megoldást jelenthet a felszabadult területek hasznosítása, de a bontási munkálatok elvégzése után derül ki, „mi marad hátra a lebontott tárolók helyén”, hiszen „betonalaptól a szerelőaknáig széles a skálája annak, ami a garázsok alatt van”. A most lebontott garázsok egy részében természetesen jelenleg is autókat tárolnak, azok parkolását is meg kell oldani a jövőben – összegzett Lázár Péter.

Kapcsolódók

Kimaradt?