Diákok segítenek társaiknak Háromszéken

Sepsiszentgyörgyön diákok segítenek a külföldön dolgozó szülők által magukra hagyott gyerekeken. A Mikes Kelemen Líceum diákjai április-május időszakban „mentőövet" dobnak a szüleik által magukra hagyott társaiknak, és délutánonként foglalkozásokat szerveznek az Állomás negyedi Ady Endre és a Csíki negyedi Váradi József iskola diákjainak. Ezek során közösen kézműveskednek, elviszik a sepsiszentgyörgyi és csernátoni múzeumokba, és különböző oktatási programokat szerveznek.

Ezt a tevékenységet a „Fiatalok a fiatalokért" pályázati program keretében 1000 lejjel támogatja a Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA), számolt be Bereczki Kinga. Az alapítvány igazgatója szerint ha eredményes az akció, akkor készek folyamatos támogatást biztosítani a délutáni foglalkozásra.p32

Egyébként Háromszéken is aggasztó méreteket öltött a szülők külföldi munkavállalása miatt felügyelet nélkül hagyott kiskorúak száma. Vass Mária a Kovászna Megyei Gyermekvédelmi Hatóság igazgatója lapunk érdeklődésére elmondta: az elmúlt évek során folyamatosan növekszik a külföldön munkát vállaló szülők száma, ezzel együtt emelkedett azon gyerekek száma, akikre szüleik hiányában rokonok, ismerősök vigyáznak, vagy teljesen magukra maradtak.

Egy 2006-os kormányrendelet szerint a külföldre távozó szülőknek kötelességük lenne a polgármesteri hivataloknál bejelenteni szándékukat, és azt, hogy kire hagyják gyereküket. Ezt nagyon kevesen teszik meg, mondta az igazgató, aki szerint faluhelyen, ahol az emberek mind ismerik egymást, könnyen beazonosíthatóak a gyerekeiket itthon hagyó szülők, városon viszont már nehezebb bemérni a jelenség méretét.

Hivatalos adatok szerint Kovászna megyében 2011-ben 675 szülő vállalt külföldön munkát és 808 gyereket hagytak itthon, míg tavaly jelentősen megugrott az esetek száma: 862 szülő távozott külföldre 1014 kiskorút hagyva itthon. Vass Mária elmondta, Kovászna megyében főként Bodzaforduló környékén vált jelenséggé, hogy külföldön munkát vállaló szülők itthon hagyják gyerekeiket. A gyermekjogvédelmi szakember szerint a valóságban ennél többre tehető az ilyen esetek száma, mivel a szülők nem minden esetben tesznek eleget jelentési kötelezettségeiknek, és az országhatár átlépésekor sem kéri senki számon, hogy hol helyezték el gyerekeiket, másrészt pedig az elmúlt években nem mindegyik háromszéki polgármesteri hivatal gyűjtött adatokat az ilyen családokról. Minden ilyen esetben fennáll a veszély, hogy megfelelő felügyelet hiányában a gyerekek elkallódnak, iskolakerülők lesznek, és rossz társaságba keverednek. Ez főként a 14-16 éves korosztályra jellemző.

Kimaradt?