A próbaérettségi sztárja lett egy szatmárnémeti diáklány

Nem a tételeket dolgozta ki, hanem a hazai tanügyi rendszer hiányosságairól értekezett a román próbaérettségin egy XI. osztályos szatmári diáklány. Vizsgadolgozatát már több ezren megosztották Facebookon.

A próbaérettségi egy tudásszintfelmérő vizsga, amelyen a szatmárnémeti Mihai Eminescu Főgimnázium XI. osztályos diákja, Andrea Varga kiválóan teljesített – igaz, nem a megadott román tételeket dolgozta ki, hanem hat oldalon keresztül a hazai tanügyi rendszer hiányosságaira világított rá, vaslogikával (s nem mellesleg tökéletes nyelvtani, fogalmi és fogalmazási ismeretekről téve bizonyságot).

A Szatmár megyei diáktanács elnökeként csatlakozott ugyan a fehér lapot benyújtó országos tiltakozási akcióhoz, de úgy döntött: nem üresen adja be az íveket, hanem tételesen felsorolja kifogásait és elégedetlenségeit a jelenlegi oktatási rendszerrel kapcsolatban. Mint hangsúlyozta: a román tanügy tökéletesen figyelmen kívül hagyja a diákok érdekeit, sőt magukat a diákokat is csak egyfajta statisztikai számoknak tekinti.

 

„A foaiagoala-tiltakozás nem a felmérő dolgozatok, nem is a tanárok, de még csak nem is az iskola ellen jött létre, hanem az abszurd tanügyi rendszer ellen – amelynek első számú kedvezményezettje a diák, azaz csak kellene lennie, hiszen a fölöslegesen, sőt értelmetlenül terjedelmes tanagyag alig töredékének vesszük csak hasznát a továbbiakban”– írja a XI-es diáklány.

Andrea Varga szerint a tudásszintfelmérők csak egy további terhet rónak a diákok, a pedagógusok, de a szülők vállára is. „A helyzet tarthatatlan — és ezt kell(ene) megértenie minden illetékesnek és érintettnek, meg azt, hogy nekünk diákoknak is van véleményünk, amelynek hangot is adunk, s rá kellene már jönni: a tanügyi reformokat nem egyik pillanatról a másikra kellene 'meghozni', egy éjszaka alatt kitalált módosításokkal, a játékszabályok játék közbeni megváltoztatásával” – magyarázta.

Andrea Varga „dolgozata” sikert aratott diáktársai körében, de tanárai zöme is pozitívan véleményezte, hiszen az oktatási rendszer legneuralgikusabb pontjaira tapintott rá.

Kapcsolódók

Kimaradt?