Regionális klinikai kórházzá alakulna a csíkszeredai kórház

A csíkszeredai klinikai kórház megvalósulásához szükséges lépéseket is felvázolták a szepszis diagnosztizálásáról és kezeléséről szervezett tudományos tanácskozáson szombaton, Csíkszeredában. A résztvevők arról értekeztek, hogy az ehhez szükséges kutatási és oktatási tevékenység terén milyen együttműködési lehetőségek vannak. Ennek egyik része a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház és a Sapientia csíkszeredai kara közötti partnerség szorosabbá tétele, hangzott el.

A Sapienta EMTE csíkszeredai karának dékánhelyettese gyümölcsözőnek nevezte a kórház és a Sapientia csíkszeredai kara között kialakult együttműködést. Pap Levente hangsúlyozta: az új tanulmányi programok bevezetésénél a felsőfokú intézmény számára fontos tényező a térségi igény, valamint meglátása szerint fel kell karolni a társadalmi kezdeményezéseket. 

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a kórház fejlődéséről beszélt. Emlékeztetett: míg 2013-ban felmerült, hogy be kell zárni a megyei kórházat, ma a magas szintű szakmai munkának köszönhetően a kettes kategória és klinikai szint elérésének lehetőségéről beszélnek. Meglátása szerint az RMDSZ parlamenti képviselete révén a kórháznak kiutalt több mint harminc millió lejes kormányzati támogatás ebben az évben könnyebbé teszi a fenntartó megyei önkormányzat dolgát. A megyei tanács elnöke bizakodását fejezte ki azzal kapcsolatosan is, hogy mind a marosvásárhelyi orvosi egyetemmel, mind pedig a Sapientiával közösen működnek majd kutatási programok.

Korodi Attila parlamenti képviselő kiemelte: a kórház által kapott idei, jelentős pénzügyi támogatás a jó stratégiának és a pontos tervezésnek köszönhető. Hozzátette, a magas minőségű egészségügyi ellátáshoz elengedhetetlen tudományos élet beindításához is készek támogatást nyújtani, amennyiben pontosan körvonalazódnak az ezzel kapcsolatos feladatok. Ugyanakkor Tánczos Barna szenátor kijelentette, biztos abban, hogy meg lehet valósítani a megálmodott regionális egészségügyi központot. Felsorolta, az orvostársadalom, a megye és a város vezetői mellett ezt az RMDSZ is támogatja.

Orvosi szak van kialakulóban?

Múltja van a Sapientia és a csíkszeredai kórház tudományos együttműködésének, tavaly pedig megszületett egy olyan együttműködési megállapodás is, amelyben a Sapientia elkötelezte magát arra, hogy a kutatás terén a megyei kórház mellé áll – mutatott rá Mara Gyöngyvér rektorhelyettes. Elmondta, az egyetem nem zárkózik el attól, hogy az oktatás terén is szerepet vállaljon.

„Megfogalmazódott az az igény is, hogy az oktatás terén is szerepet vállaljon az egyetem, ami a klinikum kialakításában a kutatás után a következő lépés. Ebben a második lépésben ma még nem tudja az egyetem egyértelműen kijelenteni, hogy igenis, ezt felvállaljuk. De nem zárkózunk el ettől” – mondta a rektorhelyettes. Hozzátette, amennyiben erre társadalmi igény van és ezt a marosvásárhelyi orvosi egyetem is megerősíti, továbbá ha nemzetstratégiai szempontból és a kollégák részéről is van erre támogatottság, akkor igyekeznek ebben is előrelépni.

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) rektorhelyettese, Nagy Előd szerint a Sapientián megvan az a gyakorlati és elméleti tudás, ami a klinikai kutatáshoz szükséges. Talán hiányzik egy láncszem, és ez lehet az orvosi egyetem, a MOGYE részéről tudnak javasolni olyan területeket, amiket Hargita megyében és Csíkszeredában érdemes kutatni, tette hozzá.

Farkas Balázs, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának első konzulja elmondta, a magyar kormány nemzetpolitikájának egészségügyi vonatkozásban az a célja, hogy minél magasabb szakmai színvonalon legyen elérhető a magyar nyelvű egészségügyi ellátás Erdélyben. „Ezért állunk ki határozottan a marosvásárhelyi magyar nyelvű orvosképzés mellett is, a szolgálati lakások építését is ezért támogatjuk, és azt is örömmel vesszük, hogy a kórház a magyar állam által fenntartott Sapientiával törekszik szorosabb partnerségre” – mondta a konzul.

A kettes kategória elérésének intézményi feltételeit dr. Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője ismertette. A kórház jelenlegi helyzetét és a magasabb besoroláshoz szükséges konkrét adatokat dr. Konrád Judit, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere vázolta. Kiemelte, nagy problémát jelent a felsőfokú végzettséggel rendelkező egészségügyi asszisztensek hiánya, és ezen a téren nagyon sokat kell dolgozni.

Dobrică Adrian, a csíkszeredai kórház megbízott kutatási igazgatója elmondta, a tavaly áprilisban létrejött kutatási részleg még az út elején tart, de nagy jövő előtt állhat. A kutatási igazgató ugyanakkor rámutatott az egészségügyi posztliceális képzés terén ismert hiányosságokra, és elmondta, lehetőség nyílhat arra is, hogy a megyei kórházakban is működjön rezidensorvosi képzés. Kifejtette, csak a sebészet terén az elmúlt években olyan szakágak jelentek meg a csíkszeredai kórházban, amelyek egyébként csak egyetemi központokban működnek.      

A modern kutatást és gyógyítást egymáshoz közelítő Transzlációs Medicina Központ létrehozásáról Albert Beáta professzor beszélt a tanácskozáson, amelynek délutáni részében a szepszis diagnosztikája és kezelése terén felmerült újdonságokat tanácskoztak a jelen lévő egészségügyi szakemberek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?