Kárpótolták a disznó nélkül maradt őrkői lakosokat

Háromszéken elkezdték az afrikai sertéspestis-gócok felszámolását, illetve ezzel párhuzamosan kifizették az állataik kényszerlevágása miatt járó kárpótlásokat a sepsiszentgyörgyi Őrkő negyedi családoknak, és folyamatban van a sepsikőröspataki gazda kárpótlása is, számolt be Sikó Barabás Sándor.

A Kovászna megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági igazgatóság vezetője tájékoztatása szerint az Őrkő negyedben 42 családnak összesen 53 500 lej kártérítést fizettek a februárban leölt disznóik után. Sepsikőröspatakon egy gazdaságot érintett az afrikai sertéspestis, ennek a kártérítése is folyamatban van.

Értesülésünk szerint az Őrkő negyedben leölt sertések nem voltak azonosító fülszámozva, viszont egy tavalyi törvénymódosítás – amit az országban tomboló afrikai sertéspestis járvány és a kényszervágások miatt hoztak – arról rendelkezik, hogy kényszerhelyzetben a vágás előtti utolsó pillanatban is lehet fülszámozni az állatokat. Így jártak el az Őrkőn is, és az érintett családok ennek köszönhetően kaphattak kárpótlást.

A háromszéki főállatorvos rámutatott, hogy az afrikai sertéspestis februári felbukkanását követően a hatóságok 238 ellenőrző akciót szerveztek és 11 büntetést osztottak összesen 28 840 lej értékben amiatt, hogy az állattartók nem tartották be az állategészségügyi és betegség megelőzési rendelkezéseket.

Az országban csendesedni látszik az afrikai sertéspestis járvány terjedése, így Háromszéken is elkezdték a két gócpont felszámolását. Az Őrkő és Sepsikőröspatak 3 kilométeres körzetében beazonosítják a teljes állatállományt és azoktól vérmintákat vesznek. Egyelőre nem találtak újabb fertőzött disznókat. Amint minden laboreredmény megérkezik, és bebizonyosodik, hogy a térségben nincsenek beteg állatok, felszámoltnak nyilvánítják a gócokat. Sikó Barabási Sándor szerint erre április első felében kerülhet sor.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?