Medveveszélyre hívják fel a figyelmet a háromszéki vadászok

„Hatalmas a medveveszély, mindenki potenciális áldozat, aki kimerészkedik az erdőbe. Nincs még egy olyan vészhelyzet, amit ennyire szemtelenül kezelnek a hatóságok”, állapította meg Sárkány Árpád, a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács alelnöke. A háromszéki vadásztársaságok vezetőivel közösen tartott sajtótájékoztatón kifejtette: idén nagyon nehéz év lesz, mivel tovább nőtt az amúgy is elszaporodott medvepopuláció, másrészt az erdőkben várhatóan kevesebb lesz az élelem, mert a tavalyi bőséges makktermést ínséges esztendő követi. Gondot jelent továbbá, hogy a medvevadászat 2016-os leállítását követően a medvék egyrészt elszaporodtak, másrészt atipikusan kezdtek viselkedni, már nem félnek, hiszen nem vadásznak rájuk. Tapasztalatok szerint csökken a lakosság toleranciája is, hiszen például tavaly a vadászok 84 olyan medvét engedtek el, amit a gazdák csapdával fogtak be.

Sárkány Árpád emlékeztetett, hogy a technokrata kormány 2016-ban civil szervezetek nyomására teljesen leállította a medvevadászatot. Abban végül mindenki egyetértett, hogy három évvel ezelőtt az országban 6400-6800 medve élt, mondta a szakember, aki szerint a hivatalosan elfogadott 9 százalékos évi szaporulattal számolva a medvepopuláció az elmúlt években további kétezerrel nőtt. Mivel a medvék 78 százaléka Kovászna, Hargita, Maros és Brassó megyékben él, ebben a térségben a leggyakoribbak a támadások és a vadkárok.

A háromszéki vadásztársaságok vezetői rámutattak, hogy az Erdészeti Kutatóintézet (ICAS) által készített tanulmány is arra a következtetésre jutott, hogy a túlszaporodott vadállomány visszaszorítására az egyetlen módszer a vadászat. A Kovászna Megyei Vadászati ás Horgász Egyesület elnöke, László Béla szerint az Erdészeti Kutatóintézet tanulmánya megállapítja, hogy mekkora egy terület medve eltartó képessége. Ez szerint a Kovászna megyei Vadászati és Horgász Egyesület által kezelt egyik terület eltartó képessége 29 medve lenne, viszont 270 egyedet tartanak nyilván.

A háromszéki vadásztársaságok vezetői „kétségbeesett felhívást” fogalmaztak meg az illetékes hatóságok felé. Azt kérik, hogy alkalmazzák a törvényt, mert ellenkező esetben egyre több lesz a kár és az áldozat. László Béla szerint a környezetvédelmi minisztérium csúfot űz belőlük, hiszen a kilövési kéréseikre azt válaszolják: nem látnak okot rá, ha a medve nem pusztított el legalább tíz szarvasmarhát, vagy ötven juhot. A háromszéki vadászok rámutattak, hogy az illetékes hatóságoknak minden eszközük megvan a megelőzéshez, de nem tesznek semmit.

Tavaly megjelent a barnamedve gazdálkodás hosszú távú akcióterve és a törvény is kötelezi a környezetvédelmi minisztériumot, hogy ha a helyzet úgy kívánja, hagyja jóvá a kilövési kvótát. Bár 2017-ben jóváhagyták 140 medve kilövését, azóta csak 124 engedélyt adtak ki, 174 kérést visszautasítottak. Emellett 43 medvét költöztettek át, de 90 százalékuk visszatért eredeti élőhelyére.

Egyre szokatlanabbul viselkednek a medvék

Bodok község polgármestere, a helyi vadásztársaság elnöke, Fodor Imre is megerősítette, hogy egyre szokatlanabbul viselkednek a medvék, már nem csak az erdőkben, hanem a települések közelében, a hidak átereszei alatt vagy energiafűz ültetvényekbe fészkelik be magukat és ott bocsoznak. Emellett nem félnek az emberektől, így fordulhatott elő, hogy a napokban Sepsiszentgyörgy egyik forgalmas utcájában sétált a medve és okozott riadalmat. Fodor István szerint nem helyes, hogy medveveszély esetén csendőrökre bízták a beavatkozást, hiszen ők nincsenek erre felkészülve, és megfelelő fegyverük sincs.

A kőrispataki medvetámadás következtében árván maradt gyerekeknek gyűjtenek a háromszéki vadásztársaságok. Sárkány Árpád szerint erre a célra egy számlát nyitottak, ahová várják az adományokat. A Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács alelnöke ugyanakkor elfogadhatatlannak tartja, hogy a medvetámadásban megsérült vagy elhunyt áldozatoknak vagy azok családjainak nem fizet kártérítést az állam. Ezzel szemben ha valaki védekezésképpen elpusztít egy medvét, ki kell fizesse annak 40 000 eurós eszmei értékét.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?