Ilyen lesz az időjárás a következő két hétben

Meglehetősen nagy lesz a hőmérséklet-ingadozás az elkövetkező két hétben, esőzésekre kell számítani az ország régióinak többségében a hónap utolsó napjaiban és április 3-a után, és jelentősen lehűl az idő a jelzett kéthetes időszak első hetének végére, derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) által hétfőn közzétett, március 25-e és április 7-e közötti időszakra vonatkozó előrejelzéséből.

A Bánságban és a Körösök vidékén az időszak elején meleg lesz az idő, azután azonban folyamatosan lehűl, március 26. és 29. között a nappali csúcshőmérséklet 8-12 Celsius-fok körül alakul, az éjszakai minimális hőmérséklet pedig 0-4 fok körüli lesz, március 28-án éjjel pedig mínusz 3 fokra is lecsökken. Ezt követően fokozatos melegedés várható, a második héten 15-17 Celsius-fokos nappali csúcshőmérsékletekre lehet számítani, az éjszakai hőmérsékletek pedig 3-4 fok körül alakulnak. Gyenge esőzésekre a jelzett időszak elején és április 3-a után kell számítani.

Erdélyben fokozott lehűlés várható, március 26. és 29. között a hőmérsékletek a sokéves átlag alatt alakulnak, 7-9 Celsius-fokra kell számítani, az éjszakai minimális hőmérsékletek pedig a negatív skálán mozognak majd, elérve akár a mínusz 5 Celsius-fokot is. Ezt követően enyhe felmelegedés várható, a második hét vége felé 14 fokra kúszik fel a nappali hőmérséklet, az éjszakai minimális hőmérséklet pedig április 3-a után kezdi meghaladni a 0 fokot. Kevés csapadékra kell számítani ebben a két hétben, főként az időszak első napjaiban és április 3-a után eshet az eső.

A hegyvidéken mínusz 2 és 0 fok körül alakul a nappali csúcshőmérséklet március 26. és 29. között, az éjszakai legalacsonyabb hőmérséklet pedig mínusz 7 és mínusz 4 fok között mozog majd. Március 28-án lesz a leghidebb az éjszaka, elérve a mínusz 10 fokot. Az előrejelzett időszak második hetében enyhe felmelegedés várható, 3-4 fok körüli csúcsértékekkel, és az időszak végén az éjszaki minimális hőmérséklet is eléri a mínusz 2-0 fokot. Csapadékra március 25-én és 26-án, illetve 28-30-án lehet számítani, de nem nagy mennyiségben. Április 3-a után valószínűleg a hegyvidéken is esni fog.

A kéthetes meteorológiai előrejelzések az angliai Readingben lévő európai középtávú előrejelzési központ (ECMWF) adatai alapján készülnek

Kapcsolódók

Kimaradt?