Munkaszüneti nappá nyilvánítanák világnapjukat a romák

Szabadnapot kérnek a romák a nemzetközi világnapjuk – április 8. – megünneplésére. Ezt a kolozsvári székhelyű Pro Europa romapárt jelentette be hétfőn, a nemzetközi nap alkalmából megtartott események egyikén.

Aurel Pascu pártvezető nyilatkozatában a stiridecluj hírportálnak elmondta, nincs pontos kimutatása a szervezetnek arról, hogy hány személyt érintene a rendelkezés, hiszen mind a közszférában, mind a magáncégeknél vannak alkalmazásban romák, ám hangsúlyozta, „nekik is kijár a szabadnap, ahogy a románoknak is munkaszüneti nap december elseje”.romi

1971-ben ezen a napon ült össze az I. Roma Világkongresszus és a különböző roma népcsoportokat képviselő jelenlévők elhatározták, hogy a jövőben folyamatosan együttműködnek, és a nemzetközi közéletben közösen lépnek fel. Döntés született a cigányság nemzeti jelképeiről: elfogadták a zászlót, a himnuszt és az Opre Roma! – Fel, cigányok! jelmondatot. A roma szervezetek általában valamilyen kulturális eseménnyel emlékeznek meg április 8-ról.

Az esemény tiszteletére az ENSZ a Roma Kultúra Világnapjává nyilvánította április 8-át, a cigányság pedig legfontosabb „nemzeti” ünnepükként tartja számon. A Roma Világnap alkalmából egy Indiában és a Balkánon élő népszokást élesztettek fel, illetve vettek át a világon szétszórva élő roma közösségek: közösen egy közeli folyóhoz vagy patakhoz zarándokolnak, ahol énekszó és zene mellett koszorúkat, virágokat, virágszirmokat és úszó mécseseket bocsátanak a vízre.

A romák nemzetközi világnapja alkalmából Nagy-Britannia bukaresti nagykövete üdvözölte a romániai roma közösséget, különös tekintettel a bukaresti Ferentari negyedben lakó gyerekeket. Martin Harris elismerően beszélt a roma gyerekekről, akik szerinte a legnehezebb életkörülmények között is fel tudnak emelkedni és képesek bizonyítani a bennük rejlő képességeket és tudást. Hangsúlyozta, a roma közösségnek szüksége van jelképegyéniségekre, akikre az egész közösség felnéz és követni tud. Szerinte a roma gyerekek iskolázásában a legcélravezetőbb a szülők integrálása lenne közös tevékenységek alkalmával.

Kimaradt?