Megújul Kolozsvár belvárosának több régi utcája

Hangulatos övezetté alakul Kolozsvár belvárosának több régi utcája, így méltó környezet veheti körül a város több meghatározó épületét, többek között a Babes-Bolyai Tudományegyetem főépületét, a Farkas utcai református templomot vagy az Egyetem utcai piarista templomot is – közölte pénteken Oláh Emese alpolgármester kabinetje.

Kolozsvár önkormányzata EU-s forrásokból újítaná fel a Farkas/Mihail Kogălniceanu, Egyetem/Universităţii, Színház/Emanuelle de Martonne, Bolyai János, Minorita/Hermann Oberth, Kovács Dezső, Gaál Gábor, illetve a Bethlen/Baba Novac utca Király/I.C. Brătianu és Petőfi/Avram Iancu utca közötti szakaszát. A 26 ezer négyzetméteres területen visszaszorítják az autós forgalmat, városi bútorzatot helyeznek ki a megnövelt gyalogosövezetre, fákat és bokrokat ültetnek.

„Az övezeten belül az autók megtűrt státuszt kapnak, mert a gyalogos- és biciklisforgalom elsőbbséget fog élvezni. Az önkormányzat abban reménykedik, hogy a megfelelő infrastruktúra biztosításával idővel kevesebben ülnek kocsiba, ehelyett környezetbarát eszközökkel – biciklivel, rollerrel – vagy gyalogszerrel közlekednek az emberek a belvárosban” – mondta Oláh Emese alpolgármester.

Az utcarehabilitálást követően 240 fa, 11 parkolóhely (ebből két elektromos töltőállomással rendelkező parkoló), 90 bicikliparkoló (ebből 5 elektromos biciklik töltésére lesz alkalmas) lesz az övezetben. A beruházás összköltsége 41 millió lej, a kivitelezőnek a projekt elkezdésétől számítva 20 hónapon belül át kell adnia a munkát.

Felújítás előtt a Szentegyház utca is

Felújítás előtt áll Kolozsvár belvárosában a Szentegyház/Iuliu Maniu utca is. A város egyik leghangulatosabb utcájának szépítésére és rendezésére Kolozsvár önkormányzata Európai Uniós alapokat kíván lehívni. Ennek érdekében összeállította azt a tervet, amely a rehabilitálási költségtételeket foglalja magába, ezzel pályázik a vissza nem térítendő támogatásra.

„A felújítás megtervezésekor az egyik legfontosabb szempont a széndioxid-kibocsátás csökkentése volt, így arra kell számítani, hogy a modernizálást követően jelentősen csökkentjük az utca autós forgalmát. Akárcsak a belváros több utcája esetében, itt is bevezetjük a megosztott tér (shared space) szemléletet: ez azt jelenti, hogy gyalogosok, biciklisek és autósok által egyaránt használható övezetet alakítunk ki az utcában” – tájékoztatott Oláh Emese alpolgármester a várható változásokról.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?