Erdélystat: a székelyföldi községekben a legmagasabb a fürdőszobák aránya

Bukarest-Ilfov régió után Erdélyben a legjobb a lakás-infrastruktúra, a vidéki települések fürdőszoba-ellátottsága terén pedig Erdélyben Székelyföld vezet – derül ki az Erdélystat csütörtökön ismertetett statisztikai elemzéséből.

Az Erdélystat a 2011-es népszámlálás hálózati vagy házi vízvezetékkel, szennyvízelvezetéssel, elektromos árammal ellátott, valamint a lakáson belül konyhával és fürdőszobával rendelkező otthonokra vonatkozó adatai alapján közölte elemzését. Eszerint 2011-ben a közel 7,5 millió romániai lakás kétharmada (67 százaléka) volt ellátva vezetékes vízzel és 65 százaléka szennyvízelvezetéssel. A fürdőszobával rendelkező lakások aránya országos szinten 62 százalék.

Jelentős eltérések a régiók között

Az országos kétharmados arányhoz képest Bukarest-Ilfov régióban 90 százalék fölötti a vezetékes vízzel és kanalizálással ellátott lakások aránya, ezt követi az erdélyi régió 77, illetve 75 százalékkal. A legalacsonyabb arányt Moldvában regisztrálták (53, illetve 51 százalék), ezt kevéssel haladja meg Havasalföld (56, illetve 55 százalék). Ha a megyék sorrendjét nézzük, 80 százalék fölötti arány Brassó (90 százalék), Temes (85), Constanța (85), Hunyad (84), Szeben (82) és Kolozs (81) megyében figyelhető meg. Kilenc olyan megye van Romániában, ahol ez a szám nem éri el az 50 százalékot, amiből három (Vaslui, Olt és Botoșani) a 40 százalékot sem, olvasható az Erdélystat elemézésében.Az említett két változóval szorosan összefügg a fürdőszobával rendelkező lakások aránya is: országos szinten a lakások 62 százaléka ilyen, Erdélyben 71, míg Moldvában 48 és Havasalföldön 51 százalék.

A konyhával rendelkező lakások száma ennél jóval magasabb, és nem mutat szoros összefüggést a víz- és szennyvízhálózathoz való hozzáféréssel: országosan 85 százalék, de Moldvában és Havasalföldön is 80 százalék. Ugyanakkor érdemes megemlíteni, hogy vannak ettől az átlagtól jelentősen eltérő megyék is, például Mehedinți megyében a lakások alig több mint kétharmada (67 százaléka) rendelkezik konyhával.

Az elektromos árammal való ellátottság kevésbé mutat látványos regionális eltéréseket, a lakások túlnyomó többségének (97 százalékának) van hozzáférése ehhez a szolgáltatáshoz, mutat rá az Erdélystat.

Lakás-infrastruktúra Erdélyben

A vezetékes vízzel és szennyvízelvezetéssel ellátottság tekintetében az erdélyi régiók közül Dél-Erdély és Bánság a legfejlettebb 80 százalék körüli aránnyal, és Partium a legkevésbé fejlett (kevesebb mint 70 százalékkal). Székelyföld a 73 százalékos vezetékes víz és 70 százalékos szennyvízelvezetés ellátottsággal ugyancsak az országos átlag fölött van. Az erdélyi megyék közül egyedül Szilágy megye nem éri el az országos átlagot. Itt a lakások 61 százalékának van hozzáférése az említett szolgáltatásokhoz.A községek lakásainak vezetékes vízhez és szennyvízelvezetéshez való hozzáférését vizsgálva a Bánság, Székelyföld és Dél-Erdély (55 százalék fölött) mutatkozik a legfejlettebbnek, és Partium a legkevésbé fejlettnek (50 százalék). Emellett egyik erdélyi régióban sem éri el a fürdőszobával rendelkező községi lakások aránya az 50 százalékot – ebben a tekintetben a székelyföldi községek vannak a legjobb helyzetben (49 százalék). Ugyancsak Székelyföldön a legmagasabb a konyhával rendelkező lakások aránya mind a községek (89 százalék), mind a városok (96 százalék) esetében.

Kapcsolódók

Kimaradt?