Új orvosi eszközöket adtak át a Hargita Megyei Sürgősségi Kórháznak

Orvosi eszközöket adtak át ünnepélyes keretek között szerdán a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórháznak. Ezeket a Csíki Vállalkozók Egyesülete és a Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa által 2018-ban szervezett Katalin-bálon felajánlott adományból vásárolták. Az összegyűlt 15 ezer lejből a kórház szemészeti, bőrgyógyászati és ideggyógyászati osztályai számára vásároltak eszközöket és gyógyszert.

Az eseményen elmondott üdvözlőbeszédében Dr. Konrád Judit, a kórház menedzsere köszönetet mondott a kezdeményezőknek a hagyományos, jótékonysági célt is szolgáló Katalin bál megszervezéséért, ugyanakkor az adományozók nemes gesztusát is méltányolta, amellyel hozzájárultak a felszerelések beszerzéséhez.

Márk-Csucsi Róbert, a Csíki Vállalkozók Egyesületének (CSVE) elnöke kiemelte: a Hargita Megyei Sürgősségi Kórház dinamikusan fejlődő intézmény, amely nap mint nap küzdelmet folytat a betegellátás minőségének javításáért. Elmondta: büszke a csíki vállalkozókra, akik a nehéz gazdasági körülmények között is teszik a dolgukat, értéket, munkahelyeket teremtenek és képesek közösségi célok érdekében összefogni. A 2018. évi Katalin bál alkalmával 31 ezer lejt sikerült összegyűjteni jótékony célokra, ebből az összegből 15 ezer lejjel tudták támogatni a kórház három osztályát. Hozzátette: az elmúlt négy év során a CSVE összesen 56 ezer lej értékben támogatta a Hargita Megyei Sürgősségi Kórházat.

Farkas Balázs konzul a Katalin bál társszervezőjének, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának képviseletében hangsúlyozat: a mára szép hagyománnyá nemesedett Katalin napi bált már kezdetektől a kórház megsegítésére szervezték meg. Ugyanakkor leszögezte: egy helyi közösségben a vállalkozóknak, az intézményeknek, közéleti személyeknek, elöljáróknak kötelességük az adott közösséget támogatni, ennek pedig egy nagyszerű formája a Hargita megyében egyedülálló Katalin napi bál. A rendezvény példaértékű lehet más települések, közösségek számára is.

Az eseményen jelen voltak a kórház különböző osztályainak képviselői, akik be is mutatták az újonnan vásárolt eszközöket. Dr. Galaczi Zsuzsanna bőr- és nemigyógyász szakorvos, osztályvezető főorvos, Dr. Kedves Hanga szemész szakorvos és Dr. Ruff Katalin neurológus pedig úgy vélekedett az eseményen: a megvásárolt eszközök a pontos diagnózisok felállítása mellett a korszerű kezelések elvégzését is lehetővé teszik.

A Hargita Megyei Sürgősségi Kórház többek között kis-sebészeti beavatkozások és biopsziák elvégzésére, modern sterilizálásra alkalmas eszközöket szerzett be a Bőr- és Nemigyógyászati Osztály részére. Továbbá megvásárolták az első adag értékes vérrögoldó gyógyszert (Actilyse), amely Hargita megyében először lehetővé teszi a trombolízis elvégzését a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban. Ez életmentő beavatkozás az akut ischemiás stroke-ot (szélütés) szenvedő betegeknél. Országos szinten összesen 14 központban végeznek hasonló beavatkozást a csíkszeredai lehet a tizenötödik ilyen intézmény.

Egy bipoláris csipeszt is kapott a kórház szemészeti osztálya, amely a kis-sebészeti beavatkozások elvégzését könnyíti meg, ezen kívül az osztály munkáját segíti elő egy fejre szerelhető binokuláris lámpa, a betegellátás körülményein pedig sokat javít a jövőben egy nobilis lámpa is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?