Adevărul-riport: jól megy a székely zászlók készítőinek

Székely zászlót készítő szabóműhelyről közölt terjedelmes riportot az Adevărul című napilap, amelyből kiderül, hogy a lobogót övező román-magyar vita nyomán jelentősen megnőtt a kereslet a jelkép iránt.

A lap riportere Csíksomlyón kereste fel az egyik ilyen szabóműhelyt, amelyet az árvák megsegítésével foglalkozó Csibész Alapítvány működtet. Kolumbán Imre, az alapítvány ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a székely zászlóról februárban kirobbant román-magyar vita jelentősen megnövelte a jelkép iránti keresletet: míg tavaly egész évben mintegy 100 székely zászlót adtak el, február eleje óta csaknem 1500 ilyen lobogót értékesítettek.zaszlo

Kolumbán szerint váratlanul érte őket a hirtelen megugrott kereslet, ezért újabb varrónőket kellett munkába állítania. A műhely naponta 40-50 zászló legyártására képes. Székely zászlót Gyergyószentmiklóson és Csíkszeredában is készítenek.

A csíksomlyói szabóműhely február elején, a vita kirobbanása előtt többnyire magyar zászlókat és kokárdákat gyártott, hiszen március 15. miatt rendszerint megnő a magyar nemzeti jelképek iránti kereslet. Az idei román-magyar politikai vita azonban teljesem megváltoztatta a helyzetet - írja az Adevărul, hiszen az idén végül csak 450 magyar zászlót adtak el, miközben a székely jelképből már 1500-at. Kolumbán szerint csökkent valamelyest az égszínkék alapon aranysárga keresztet, valamint a Napot és Holdat tartalmazó székely zászló gyártási üteme, de még mindig van kereslet a jelkép iránt.zaszlo1

Tulit Erzsébet varrónő a lapnak elmondta: nagy büszkeséggel és örömmel tölti el, hogy Székelyföldön egyre több helyen tűzik ki az általuk készített székely lobogót - olvasható a lapban.

Kimaradt?