A Sanitas több mint 150 tagja tüntet a munkaügyi minisztérium székhelye előtt

A Sanitas szakszervezeti szövetség több mint százötven tagja tartott sztrájkőrséget szerdán a munkaügyi minisztérium székhelye előtt, mivel elégedetlenek a 2018/114-es sürgősségi kormányrendeletnek és a 2017/153-as törvénynek az egészségügyben és szociális gondozásban dolgozókat érintő hatásaival.

Az eseményre Argeş, Beszterce-Naszód, Galaţi, Giurgiu, Konstanca, Maros, Máramaros, Mehedinţi, Suceava, Vaslui és Vâlcea megyéből érkeztek szakszervezeti tagok. A tüntetők „Az általatok ígért fizetés számunkra csak egy álom”, „Az egészség többet ér 30%-nál”, „A ti egységes törvényetek megosztja az egész országot” feliratú plakátokkal vonultak a minisztérium elé.

A munkaügyi minisztérium székhelye előtt zajló sztrájkőrség immár a harmadik esemény a Sanitas vezetői által betervezett akciósorozatból, melyet a 2017/153-as, egységes bértörvénynek és a 2018/114-es sürgősségi kormányrendeletnek a szakszervezeti tagok bérét érintő előírásai ellen szerveznek. Egy héttel korábban a szakszervezet tagjai az egészségügyi minisztérium székhelye előtt, két héttel ezelőtt pedig a pénzügyminisztérium előtt tartottak sztrájkőrséget. A vezetőség április 3-ára nagyszabású tüntetést tervez a fővárosba.

 

Ezek a problémáik

Leonard Bărăscu, a Sanitas föderáció elnöke figyelmeztetett, az egészségügyi szakszervezetek általános sztrájkba kezdenek, ha a kormánnyal való párbeszéd, a kormány hozzáállása áprilisban sem hoz pozitív változást ügyükben. A szakszervezeti tömb képviselői szerint a 114-es kormányrendelet súlyosan érinti az egészségügyben és szociális gondozásban dolgozók fizetését.

Rámutatnak, hogy 2019 januárja nem hozott valós béremeléseket azoknak, akik a 2017/153-as törvény értelmében erre jogosultak lennének, azoknál pedig, akiknek 2018. márciusában megnőtt fizetésük, a 2018/114-es rendelet jelentős bérveszteséget idézett elő.

A szakszervezetisek ugyanakkor elmarasztalják a kormányt amiatt, hogy sorozatosan figyelmen kívül hagyja a szociális partnerek párbeszédre vonatkozó kéréseit, melyek arra irányulnának, hogy egyensúlyba helyezzék a bérekre vonatkozó szabályozásokat az egészségügyben és szociális gondozásban.

Kapcsolódók

Kimaradt?