Tízezer lejre büntették Sepsiszentgyörgy polgármesterét magyar zászlók miatt

Bár a tavalyi hasonló büntetését alapfokon érvénytelenítette a bíróság, Sebastian Cucu prefektus nem adja fel, és ismét tízezer lejre bírságolta meg Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármestert, amiért a március 15-i nemzeti ünnepen a város főterén lévő magyar lobogók mellé nem helyeztek el román zászlót is.

A kormánybiztos összesen 32 piros-fehér-zöld lobogót azonosított, amelyek mellett nem volt kitűzve Románia zászlaja is. Mint arról beszámoltunk Sebastian Cucu március 15-e előtt körlevélben figyelmeztette a háromszéki önkormányzatok vezetőit, hogy a zászló és himnusztörvény értelmében más államok lobogója csak a román zászlóval együtt tűzhető ki köztereken vagy a közintézmények épületein, az is csak hivatalos látogatások, nemzetközi konferenciák vagy ünnepségek alkalmával.

Antal Árpád polgármester elmondta: akárcsak tavaly, idén s megfellebbezi a prefektusi büntetést. Szerinte a kormánybiztos rosszhiszeműségét jelzi, hogy a tavalyi bírságot érvénytelenítő, alapfokú bírósági ítélet ismeretében is kiszabta az idei büntetést.

Mint ismert az RMDSZ februári kongresszusán határozatba foglalták, hogy a romániai magyar közösség szerves része a magyar nemzetnek – magáénak tartja annak jelképeit, szimbólumait, ugyanakkor saját jelképekkel is rendelkezik. Ez azért fontos, mert az 1157/2001-es kormányhatározat arról rendelkezik, hogy azok a közösségek, amelyek rendelkeznek országos szintű szervezettel, saját rendezvényeiken használhatják saját jelképeiket.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?