Jelentősen nőtt péntektől a temetkezési segély

A társadalombiztosítási költségvetés pénteki hatályba lépésével jelentősen nőtt a temetkezési segély összege.

A temetkezési segély (ajutor de deces) a tb-járulékot fizető személy vagy nyugdíjas, illetve hozzátartozója halálakor járó állami támogatás. A pénzösszeget a múlt évtől a nyugdíjpénztár fizeti ki, akár alkalmazott, akár nyugdíjas kérvényezi.

Tavaly február óta a nyugdíjas, illetve biztosított halálakor a segély 4 162 lej volt, ha pedig egy olyan családtag hunyt el, aki nem volt nyugdíjas és nem is rendelkezett biztosítással, a biztosított családtag 2 081 lejt kapott. Ezek az összegek péntektől 5 163, illetve 2 582 lejre nőttek.

A biztosított, illetve a nyugdíjas elhalálozását követően a segélyt egyetlen személynek fizetik ki a következő kategóriák közül: a túlélő házastársnak, a gyermeknek, a szülőnek, a gyámnak, illetve bármelyik személynek, aki iratokkal tudja bizonyítani, hogy fedezte az elhalálozással járó költségeket, ha nincs igénylés más, az említett kategóriák egyikéhez tartozó személy részéről.

Ha a biztosítottnak egy olyan családtagja hunyt el, aki nem rendelkezett biztosítással és nem is volt nyugdíjas, szintén jár temetkezési segély. A következő kategóriákhoz tartozó személyek elhalálozásakor kérvényezhető az összeg: házastárs, bármelyik házastárs szülője, illetve nagyszülője; saját gyermek, örökbefogadott gyermek vagy nevelt gyermek, aki még nem töltötte be a 18 évet, vagy, ha folytatta tanulmányait, a 26 évet, továbbá kortól függetlenül, ha 18, illetve 26 éves kora előtt munkaképtelenné vált.

A temetkezési segély mértékét évente állapítja meg a társadalombiztosítási költségvetés törvénye. Nem lehet kisebb a bruttó átlagbérnél, s az igényléstől számított 24 órán belül fizetik ki.

Kapcsolódók

Kimaradt?