Marosvásárhelyen kiosztották a Könyv és gyertya díjakat

Hatodik alkalommal adták át a Könyv és gyertya kitüntetéseket Marosvásárhelyen, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékére szervezet ünnepségsorozat záróakkordjaként.

Az idei díjazottak között szerepel dr. Tamási Zsolt, a magyar nyelvű, római katolikus iskoláért folytatott küzdelem áldozata és élharcosa. Vele a díjátadást követően készítettünk rövid interjút.

A díj átvételére egy nappal azt követően került sor, hogy végérvényesen lezárult az a 2016-ban kezdődött meghurcoltatás, amelyet az iskolaigazgatónak a Római Katolikus Teológiai Líceum törvénytelennek vélt megalapítása miatt kellett elszenvednie. De egy nappal azt követően is, hogy magyar kormány erőfeszítéseinek is köszönhetően újraalapított Római Katolikus Teológiai Líceum épületében rövid megbeszélést folytatott Szijjártó Péterrel, Magyarország külgazdasági és külügyminiszterével.

Gratulálunk a díjhoz! Vastaps társult mellé, Marosvásárhelyen és szerte Erdélyben sokan önre egy küzdelem élharcosaként tekintenek. Ennek fényében ön hogyan értékeli ezt a díjat?

Ezt a díjat úgy tudom értékelni, hogy az a közösségi munka kapta, akikkel végigmentünk ezen az úton és az iskola újra elindult. Számomra azért nagyon értékes ez a díj, mert 90-ben diákként, akkor még papiu-s diákként szintén részt vettem a tüntetésen könyvvel és gyertyával a kezemben, hogy legyen Magyar iskola és hogy most könyv és gyertya díjat fogok a kezemben, mint egy Magyar iskola igazgatója, ezt úgy érzem, egy kerekké váló történet egy fontos pillanata volt a mai díjátadás.

A tegnapi nap folyamán (március 14-én a szerk. megj.) Szijjártó Péter külügyminiszterrel találkozott, szintén ennek a harcnak a kapcsán. Mi hangzott el azon a megbeszélésen, hogyan értékeli Szijjártó Péter látogatását?

Én úgy értékelem, Szijjártó Péter miniszter úr rendkívül tájékozott az iskola körüli események történetében és nagyon fontosnak tartom és megtisztelőnek hogy ebben a tájékozódásban első kézbő informálódik az iskola helyzetéről. És őppen ezért most már második alkalommal tisztelt meg minket a jelenlétével és folytatott szűkebb és nagyobb körű tárgyalásokat az intézmény vezetőivel, jelen esetben velem is.

Mi volt a legnehezebb az elmúlt időszakban?

Az, hogy számomra nem érthető módon nem engedték, hogy végezzem azt a munkát, amit végeznem kellett. Tehát ez egy folyamatosan az zavart a leginkább, hogy tudtam, hogy nincs alapja az egész vádaskodásnak és mégis alkalmazkodnom kellett a rendszer sajátos tiltásrendszeréhez.

Mit kíván a következőkre?

Nagyon sok mosolyt és kitartást mindenkinek. Hogy érdemes végigmenni különböző próbákon, mert az eredmény úgyis megéri.

Dr. Tamási Zsolt mellett még 13 személy részesült idén a Maros megyei RMDSZ Könyv és gyertya kitüntetésében: Albert (Szilágyi) Erzsébet, Baróthi Ádám, Benő Barna-Zsolt, Fekete Gyula, Kali Gabriella, Máthé Attila, Mester Zoltán, Orbán Rozália, Palatka Mózes, Sălăgean Éva és Tolokán Zoltán. Post mortem díjban tüntették ki Dr. Kakassy Sándort és Varró Gyulát.

A kitüntetést az 1990. február 10-i, a kisebbségi jogok védelméért meghirdetett könyves-gyertyás néma tüntetés emlékére hozta létre az RMDSZ Maros megyei szervezete. A díjakat Péter Ferenc, az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöke adta át. A megyei vezető szerint a díjazottak a 1848-49-es események hőseihez hasonlóan a kiállásról, szolidaritásról „tettek tanúbizonyságot az elmúlt három évtizedben, a közösségért, a közös értékekért végzett munkájukkal. Azt kívánom, hogy három évtized múlva is legyenek bőven olyanok, akik rászolgálnak a Könyv és gyertya díjra.”

A gálát Sebestyén Márta Kossuth- és Liszt Ferenc díjas magyar népdalénekes, előadóművész és barátai, Andrejszki Judit, Soós András, Hegedűs Luca, Czaier Péter és Ifj. Szerényi Béla közreműködésével “Magyarország fényes világa…” című ünnepi koncertje zárta.

Kapcsolódók

Kimaradt?