FRISSÍTVE - „Románia autópályát akar” – részben megállt az élet 15 percre az országban

FRISSÍTVE - „Románia autópályát akar” – részben megállt az élet 15 percre az országban


-A A+

FRISSÍTVE: „Felavatták” pénteken 15 órakor Suceava közelében az első egy méter moldvai autópályát. Megépítője, Ștefan Mandachi vállalkozó felhívásához csatlakozva számtalan cég és több ezer magánszemély 15 percre szüneteltette tevékenységét. A "Románia autópályát akar" nevű kampány megosztotta a kormánykoalíciót.

Délután három órakor országszerte több száz kisebb-nagyobb vállalkozás függesztette fel a munkát, számos külföldön dolgozó román jelezte szolidaritását, de még a kormány pénzügyminisztere, Eugen Teodorovici is kiált a minisztérium elé, jelezvén, hogy támogatja a megmozdulást.

A fuvarozókon, turisztikai és építőipari egyesületeken, a Román Kereskedelmi Kamrán kívül önkormányzatok, szakszervezetek, bankok, diákszervezetek, kórházak is csatlakoztak a munkabeszüntetéshez. Bukarest központjában az egyetemisták összefogózkodva "ember-sztrádát" alkottak, az egyik fővárosi masszázsszalon is bejelentette, hogy az országos megmozdulás idején negyedórával meghosszabbítja az éppen soron lévő vendégek kényeztetését.

A vagyonát gyorsétkezdékkel megalapozó Stefan Mandachi saját költségén építtette meg az első, mindössze egy méter hosszú autópálya-szakaszt a kelet-romániai Suceava megyében, tiltakozásul amiatt, hogy Moldva maradt az ország egyetlen olyan történelmi régiója, ahol eddig egy méter sztráda sem épült. Az erről készült látványos reklámfilmben, amelyet a video-megosztókon és a hírtelevíziók adásaiban milliók láttak, Mandachi maga buzdított mindenkit, akit zavar Románia elmaradottsága a gyorsforgalmi utak terén, hogy március 15-én, 15 órakor tevékenysége 15 perces megszakításával fejezze ki nemtetszését.

Megosztotta a koalíciót

Péntek délben a kormányt rendszeresen bíráló Klaus Johannis államfő is sajtónyilatkozatban adta a tüntetők tudtára, hogy ő is mellettük áll. a Szociáldemokrata Párt elnöke, Liviu Dragnea számára nem tűnt ennyire szimpatikusnak a kezdeményezés: szerinte míg mások cirkuszt csinálnak, addig a kormány valódi sztrádákat épít. Szerinte "azok a ravaszkodók", akik azzal hencegnek, hogy építettek egy méter autópályát, jobban tették volna, ha pénzt adományoznak a valódi infrastruktúra-fejlesztésre.

A kisebbik kormánypárt, az ALDE elnöke ezzel szemben igazat adott a demonstrálóknak. Călin Popescu-Tăriceanu azt nyilatkozta: az autópálya-építés üteme elfogadhatatlanul lassú volt. Szerinte ezért valamennyi párt felelős, amely az utóbbi 20-30 évben hatalmon volt. Tăriceanu elmondta: a 2019-es költségvetés biztosítja a szükséges összegeket a moldvai közúti és vasúti infrastruktúra fejlesztéséhez.

Megjegyezte: ha közlekedési miniszter lenne, néhány intézkedéssel hatékonyabbá tenné az autópálya-építést - átszervezné a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaságot (CNAIR), 70 százalékakkal emelné az autópálya-építésen dolgozók bérét, és közvetlenül, személyesen venne részt a helyszíni ellenőrzésekben.

PSD: a sztrádépítés elkezdődött

''Moldva autópályájának építése ma kezdődik” – közölte Facebook-oldalán a a demonstrációra reagálva a Szociáldemokrata Párt (PSD) pénteken, hangsúlyozva, hogy egy 2017-ben, tehát a szociáldemokrata kormányzás idején elindított, 144 millió euró értékű projektről van szó. Răzvan Cuc szállításügyi miniszter Moldvában tartózkodik, Bákó körgyűrűjének építkezésére látogatott el.

Ana Birchall kormányfő-helyettes szintén írt a moldvai sztráda projektjéről Facebook-bejegyzésében. Közlése szerint az építő, a Spedition UMB - Tehnostrade román cég, nagy lendülettel fogott hozzá a kivitelezéshez.

Eközben Răzvan Cuc szállításügyi miniszter pénteken ellátogatott a körgyűrű építkezésére, és kijelentette, derűlátó a munkálatok határidőre való befejezését illetően. Cuc azt mondta, nem véletlen, hogy Moldvában van, és 15 órakor, amikor az országnak autópályákat követelő tüntetés elkezdődik, ő az építkezésen lesz.

FRISSÍTÉS: Kolozsvár belvárosában is éreztette hatását a moldvai üzletember akciója, autósok százai blokkolták le a forgalmat.

 

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X