Március 15.: Világosra zarándokolnak Böjte atya gyermekei

A Dévai Szent Ferenc Alapítvány dévai, nagyszalontai, erdőhegyi, kisiratosi gyermekotthonainak lakói az Arad megyei Világosra, az 1848-1849-es forradalom fegyverletételének helyszínére indultak pénteken.

Nemzeti ünnepeink méltó megtartását, a történelmi események megismerését szolgálják Böjte Csaba ferences szerzetes zarándoklatai, amelyeket a nagy szabadságért vívott harcok helyszínekre szervez.

Péntek délelőtt az Arad megyei Világosra, az 1848-1849-es forradalom fegyverletételének helyszínére indultak zarándokok az év borászának választott Balla Géza ópálosi pincészetéből. A Dévai Szent Ferenc Alapítvány dévai, nagyszalontai, erdőhegyi, kisiratosi gyermekotthonainak lakói, mintegy 170-en vágtak neki a 20 km-es gyalogtúrának, hozzájuk aradi és környékbeli magánszemélyek csatlakoztak.

"Rosszul esik, hogy nemzeti ünnepeink munkaszüneti pihenőnappá silányultak, ezért azt szeretném, hogy a hőseink példáján keresztül közelebb kerüljünk történelmünkhöz. Az 1848-as forradalom győzött, de a szabadságharc elveszett, a tisztek egy részét ezen az úton vitték a várfogságba, majd a kivégzés helyszínére, s mi ezt az utat tesszük meg fordított irányban" - mondta Csaba testvér.

A zarándokok - rendőri biztosítással - délután négy óra körül érkeznek meg a Világosi Bohus-kastélyhoz, ahol 1849-ben a fegyverletételi tárgyalások folytak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?