Elektromos kerítéssel védekeznek a medvék ellen Csíkszeredában

Elektromos kerítés kiépítésével igyekeznek megakadályozni a jövőben, hogy a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház területére medvék „látogassanak”. A napokban megkezdődött rendszer kiépítése, várhatóan a jövő héten a beüzemelése is meg fog történni.

Az elmúlt évben Hargita megyében 54 alkalommal riasztották a csendőrséget medvék miatt, ebből 10 alkalommal a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház területén kellett közbeavatkozni. 2019-ben már 8 alkalommal történt intézkedés amiatt, hogy a vadállatok túl közel merészkedtek az intézményhez – közölte a Hargita Megyei Csendőrség parancsnoka, Dan Iamandim ezredes.

A nagyvadakat a kórház szemetesei vonzzák oda a közeli erdőkből. A betegek és dolgozók biztonsága érdekében olyan intézkedést kellett hoznia a kórház vezetőségének, amely távol tartja a medvéket. Ennek érdekében a kórház területe körül 600 méter elektromos kerítést állítanak fel. A kórház gazdasági igazgatója, László Botond közlése szerint az elektromos riasztórendszer kiépítése 2 600 lejbe fog kerülni, és a beszerzése folyamatban van.

Az elmúlt évben 11 személy került a régióból a Megyei Sürgősségi Kórházba és szorultak hosszabb-rövidebb kórházi kezelésre medvetámadások nyomán keletkezett sérülésekkel. A medvetámadások áldozatainak költséges kezelés-sorozaton kell átesniük: kórházi tartózkodás alatt összetett beavatkozások és hosszas antibiotikumos kezelés vár rájuk.

Kiss Edit, a Megyei Sürgősségi Kórház sajtóreferense a Maszolnak elmondta, már hónapokkal korábban megfogalmazódott a kerítés felállítása, a munkálatok elkezdődtek és várhatóan a jövő héten átadják a rendszert. Emlékeztetett: bár a kórház területén nem történt támadás, az épületek körül több alkalommal megjelentek, és riadalmat okoztak a medvék.

A mostani rendszer kiépítése egy megelőző intézkedés annak érdekében, hogy a jövőben ne jelenthessenek veszélyt a medvék a kórház dolgozóira, betegeire, látogatóira – magyarázta. Kérdésünkre elmondta: a villanypásztor az emberekre nem jelent veszélyt, a medvéknek viszont kellemetlen áramütést okoz, és reményeik szerint, ha egy alkalommal találkoznak a kerítéssel, a következőkben távol fogja tartani az állatokat a kórháztól.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?