Megtartotta első foglalkozását a Mezőségi Kézműves Műhely Válaszúton

A Hagyományok Háza Hálózat Erdély és a Kallós Zoltán Alapítvány összefogásával szervezett Mezőségi Kézműves Műhely első foglalkozását a március 8-ai hétvégén tartotta Válaszúton.

Szimbolikusan, Kallós Zoltán neve napján, március 8-án indult Válaszúton a Mezőségi Kézműves Műhely első szakmai hétvégéje. A hatvanórás, négy hétvégés oktatásnak az Alapítvány Kézműves Háza adott otthont. A majd’ három tucat résztvevő közül nyolc szövő tanulta meg a szövőszékek összerakásának és felvetésének fortélyait Pintér Piroska, a Hagyományok Háza szövő-szakoktatójának irányításával.

Péter Szidónia, a gyergyói származású népi iparművész tizenkét ékszerkészítővel foglalkozott. Kezdő és haladó szinten tanította az egyszerűbb és bonyolultabb fűzéstechnikákat, a harmonikus színösszeállítást a kalotaszegi, a bihari és a moldvai ékszerek példáján.

A tizenhárom hímző – mezőségi minták és öltéstechnikák felhasználásával – vászon szatyrot tervezett, hímzett, mintagyűjtési és szerkesztési módszereket sajátított el Beszprémy Kata hímző-szakoktatótól, a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhelyének vezetőjétől. A jelenlévők alkotási kedve estére sem lankadt, kislámpa mellett éjszakába nyúlóan gyakorolták a tanultakat.

„A résztvevők péntek este érkeztek, szombaton tíz órában, vasárnap pedig öt órában folyt az oktatás – számolt be a hétvégéről Péter Szidónia. – Nagyon lelkes csapat gyűlt össze. A magyarországi képzésekkel összevetve tíz-húsz évvel fiatalabb átlagéletkorú társaság gyűlt ott össze. Kolozsvár közelsége miatt számos egyetemi hallgató is jelentkezett a kurzusra, Székelyföldről gimnazisták is érkeztek. Úgy véltük, Kallós Zoli bácsi lélekben ott volt velünk, minden pillanatban éreztük a jelenlétét, neve gyakran szóba is került. Esténként az ő gyűjtéséből származó népdalokat énekeltünk, szombaton pedig a róla készült Válaszút vándora című portréfilm első részét néztük meg. A gazdag gyűjteményét tárlatvezetéssel tekintettük meg.”

A foglalkozás áprilisban folytatódik, a Csíkszeredától Nagyváradig, tizenöt településről érkezők tovább mélyíthetik tudásukat, oszthatják meg gyakorlati tapasztalataikat egymással.

Kapcsolódók

Kimaradt?