„Románia autópályát akar” – sok helyen megáll 15 percre az élet március 15-én

Sok ismert cég és üzletember, polgármesterek, civil szervezetek, taxisok csatlakoztak kedd délig a Ștefan Mandachi által meghirdetett „Románia autópályákat akar” kampányhoz. Az első egy méter moldvai sztrádát megépítő suceavai vállalkozó felhívása nyomán március 15-én, 15 órától 15 percre beszüntetik a tevékenységüket.

A kampányhoz a közösségi oldalakon a #șîeu („én is” – románul, moldovai kiejtéssel) hashtag alatt lehet csatlakozni. Az eseményt Facebookon is meghirdették, eddig több mint 11 ezren jelezték a részvételüket, az érdeklődők száma eléri a 28 ezret.

Mit akar Ștefan Mandachi?

Ștefan Mandachi vállalkozó saját költségén építtette meg az első, mindössze egy méter hosszú moldvai autópályát Suceava megyében, tiltakozásul amiatt, hogy Moldva maradt az ország egyedüli olyan történelmi régiója, ahol eddig egyetlen méter sztráda sem épült.

Az üzletember a múlt hétfői sajtóértekezletén beszámolt arról, hogy a valódi betonalapozással, több rétegű aszfaltburkolattal, elválasztó korlátokkal és leállósávval rendelkező kétszer kétsávos "gyorsforgalmi" útszakaszt építtetett a kolostorairól híres Voronet és Putna közötti országút közelében.

Mandachi március 15-én, 15 órakor akarja felavatni az "autópályát", és 15 perces demonstrációra - tevékenysége 15 perces megszakítására - buzdított mindenkit, aki hozzá hasonlóan szívügyének tekinti a romániai infrastruktúra-fejlesztés ügyét. A vállalkozó a következő felhívást tette közzé:

„Ha tanár vagy, engedd ki a diákjaidat 15 perc szünetre. Ha kőműves vagy, tedd le a vakolókanalat 15 percre. Ha hivatásos gépkocsivezető vagy, kapcsold be 15 percre az elakadásjelzőt. Ha éppen készülsz elhagyni Romániát, maradj még 15 percet az országban.”

Mandachi felhívásában azt állítja: Romániában évente kétezer ember hal meg közlekedési balesetben, többen, mint az 1989-es forradalomban, és számításai szerint ő maga is "több mint másfél évet veszített az életéből", vagyis ennyivel többet töltött eddig autóvezetéssel az autópályák hiánya miatt.

Mandachi azt állítja magáról, hogy nem politizál, nem tagja semmilyen pártnak vagy egyesületnek. A G4media.ro beszámolója szerint ő pénzelte a "Románia autópályákat akar" feliratú, összesen 3 millió óriásplakát kihelyezését szerte az országban. Március 4. óta a vállalkozó ugyanilyen feliratú öntapadós matricákat is kínál azoknak, aki csatlakozni kívánnak a kampányához.

Az általa megépített egy méter autópálya „felavatásakor”, március 15-én, 15 órakor Ștefan Mandachi felfüggeszti az összes cége tevékenységét: a negyven vendéglőből álló gyorsétterem-láncában, a szállodájában, kávézójában és fitnesz-termében. Felhívásában arra kérte az országban működő vállalkozókat, hogy kövessék a példáját.

Ők az ismertebb csatlakozók

A bútorokat és lakberendezési tárgyakat forgalmazó nemzetközi kiskereskedelmi lánc, a JYSK az egyik legismertebb cég, amelyik csatlakozott a „Románia autópályát akar” kampányhoz. Jelezték, hogy március 15-én, 15 órától negyed órára szünetel a tevékenység a 73 romániai üzletükben és a központi székházukban. Viorel Cataramă ismert üzletember is közölte, hogy ebben az időpontban a vállalkozásainak mintegy ezer alkalmazottja szünetet tart.

A kampányhoz csatlakozott pártállástól függetlenül több város polgármestere is: George Scripcaru (Brassó), Mihai Chirică (Iași), Dorin Filip (Rovinari), Cristina Cibiliu (Turceni), és a lista még nyitott.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?